2015. november 7., szombat

Piedone kezén is csattant a bilincs

Őrizetbe vette pénteken a DNA Critian Popescu Piedonét, Bukarest negyedik kerületének két nappal korábban lemondott volt polgármesterét.


bukaresti tűzvész, Club Colectiv, Cristian Popescu Piedone, Románia, DNA, korrupció,
Cristian Popescu Piedone. Fotó: Agerpres
Ő állította a múlt heti, 32 halálos áldozatot követelő tűzvészben leégett Colectiv klub működési engedélyét.

A DNA csütörtökön vette át a vizsgálatot a legfőbb ügyészségtől a szórakozóhely működési engedélyének kiadása és a dokumentumban foglalt feltételek betartatása ügyében.

A vádhatóság többórás kihallgatás után péntek éjszaka elrendelte Piedone őrizetbe vételét, és előzetes letartóztatását kezdeményezte.

Az ügyészek szerint a volt elöljáró a tűzrendészeti szabályokat figyelmen kívül hagyva, törvénytelenül adott működési engedélyt a klubnak, és ezzel hivatali visszaélést követett el, amellyel több mint 60 ezer lejnyi jogtalan haszonhoz juttatva a részvényeseket.

A klub tulajdonosait már kedden előzetes letartóztatásba helyezték.

Pénteken őrizetbe vették annak a pirotechnikai cégnek a tulajdonosait és alkalmazottait is, amely a végzetesnek bizonyult tűzijátékot rendezte a múlt pénteki rock-koncerten.


A Colectiv klubban dolgozó pirotechnikusokat gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, a cég két részvényesét pedig azzal, hogy a tragédia hajnalán megpróbálták eltüntetni az őket terhelő bizonyítékokat.

Október 30-án este ütött ki tűz a Bukarest belvárosában lévő klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, hatan pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 127 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük 84-et továbbra is súlyos állapotban vannak.

Már a tragédia másnapján kiderült:
  • a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye,
  • a teremben nem voltak vészkijáratok.

A román előírások szerint a teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen használható ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés — feltehetően takarékossági okokból — gyúlékony anyagból készült.

A Colectiv klub tulajdonosai úgy kerülték meg a tűzoltósági engedély igénylését — amelynek megszerzésére nem lett volna esélyük — hogy egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kértek és kaptak engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell a tűzoltóságtól is engedélyt kérniük. Az egy éve működő Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI