2015. november 20., péntek

Orbán Viktor: Az európai vezetők csoda blablája életszerűtlen

Európai helyett nemzetállami megoldásokra van szükség az illegális bevándorlás kérdésében - jelentette ki a magyar kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.


Magyarország, Orbán Viktor, migráció, illegális bevándorlás, menekült-kvótarendszer, terrorizmus,
Orbán Viktor. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Orbán „csoda blablának” nevezte azt a kijelentést, hogy „európai megoldásra van szükség”. Szerinte ugyanis nem európai, hanem nemzeti megoldások kellenek, és a sok tagállamiból adódik össze az európai.

A kötelező kvótákkal kapcsolatban megerősítette: a magyar álláspont szerint a kvótarendszert mindenképpen el kell lehetetleníteni, az ugyanis a terrorizmus szétterítését jelentené Európában, „ami a legnagyobb őrültség, amit elkövethetünk”. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország egyelőre nem áll győzelemre, mert a másik oldalon konokul kitartanak az „életszerűtlen” álláspontok mellett.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a migránsok egy tekintélyes része olyan országból jön, amellyel az EU hadban áll.
Az ellenségnek az a gondolata, hogy a vele hadban állók hátországába merényleteket elkövető diverzáns csoportokat dobjon át, ugyanolyan régi gondolat, mint maga a háború.
Orbán Viktor szerint a terrorizmus és a bevándorlás közötti összefüggést tagadó európai vezetők és az európai emberek józan esze közötti, folyamatosan növekvő szakadék egyre inkább destabilizálja a kontinenst, növeli a radikális pártok támogatottságát.
Az igazmondást soha nem szabad átengedni a radikálisoknak - hangsúlyozta.
A nemzetbiztonság helyzetével kapcsolatban a kormányfő közölte, Magyarország egyelőre nem tartozik a célpontok közé.

Ellenőrzés alatt kell tartani a migránsokat


Orbán szerint a migránsokat Görögországba kellene visszavinni, oda, ahol beléptek az unió területére.


Magyarország, Orbán Viktor, migráció, illegális bevándorlás, menekült-kvótarendszer, terrorizmus,
Orbán Viktor
Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Görögországban létre kell hozni nagy befogadóképességű táborokat — fejtette ki —, oda kell visszavinni a bevándorlókat, és ott is kell tartani őket ellenőrzés alatt, amíg nem rendeződik a helyzet azokban az államokban, ahonnan Európába jöttek.

Vannak viszont olyan esetek, amikor „nem is kell gondolkodni”, hanem vissza kell vinni őket oda, ahonnan érkeztek. Példaként említette Pakisztánt, amely „egy nukleáris nagyhatalom”, és bár rengeteg pakisztáni szegény, de „egy rendkívül gazdag országról” van szó.

A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak is, hogy ismét feltegyék az Európai Unió alapkérdéseit. Kilátásba helyezte, hogy hozzá kell nyúlni az EU-t létrehozó alapszerződéshez.

Megjegyezte továbbá, a schengeni szerződés mindenképpen korrekcióra szorul, mert egyes országok betartják, mások viszont - például Görögország - nem.
A magyarok nem szívesen tartoznak egy olyan nemzetközi szerződéshez, amelynek egyes tagjai rigorózusan, fegyelmezetten betartják, amit vállaltak, mások meg nem - mondta.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI