2015. november 26., csütörtök

Ne keressék többé a gladiátorokat Rómában

A turistákkal ókori ruhákban fényképezkedő gladiátorokat és a pedálos taxikat is kitiltotta Róma belvárosából Francesco Paolo Tronca, a decemberben kezdődő szent évért felelős olasz kormánybiztos.


Róma, Olaszország, gladiátorok, Colosseum, turizmus, pedálos taxi, Francesco Paolo Tronca
„Utcai vállalkozók” Rómában. Forrás: Wikipédia
Az azonnali hatályú intézkedést biztonsági okokból vezették be.

Francesco Paolo Tronca elmondta, hogy a december 8-án kezdődő és 2016. november 20-ig tartó szentévre, amelyre 30 millió olasz és külföldi látogatót várnak, ellenőrizhetővé akarják tenni az olasz főváros kiemelkedő műemlékeinek területét.

A Colosseumnál, a Szent Péter tér környékén, a Navona téren, a Trevi-kútnál és a római belváros számos más pontján eddig dolgozó „utcai vállalkozóknak” a szentév egész időszakára fel kell függeszteni tevékenységét. A turistákkal fényképezkedő gladiátorokról és a pedálos taxikról van szó, valamint a látogatóknak kedvező áron és különböző nyelveken kínálkozó, gyakran amatőr idegenvezetők seregéről.

A kormánybiztos szerint a biztonsági szempontok mellett a történelmi ruhákban „dolgozó” gladiátorok, szenátorok, julius caesarok Róma városképét is „rontják”, mivel bevételükért gyakran erőszakosan viselkednek a turistákkal.

Számlát nem adnak, a velük készült fényképért akár 20 eurót is elkérnek. Az ókori jelmezes vállalkozók régóta kérik, hogy tevékenységüket ismerjék el és szabályozzák, de ezt nem sikerült elérniük.

Aki mégsem veti le gladiátorruháját vagy továbbra is tekeri a pedálos taxit, 400 eurós bírságot kockáztat, munkaeszközeit lefoglalják.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI