2015. november 24., kedd

Mégsem lőtték le a katapultált pilótákat?

Egymásnak ellentmondó hírek érkeztek kedden délután a szíriai határ közelében lelőtt orosz harci repülőgép két pilótájáról.


orosz-török konfliktus, Oroszország, Törökország, Szíria, szír polgárháború, F16, Szu-24, orosz vadászgép,
A HaberTürk TV adásáról készített képen két katapultáló ejtőernyős pilóta ereszkedik a föld felé. Fotó: HaberTürk TV/EPA/MTI
Türkmén fegyveresek a pilóták haláláról számoltak be, míg egy török tisztségviselő azt valószínűsítette, hogy továbbra is életben vannak.

A Szu-24-es gép lezuhanásának helyszínén, a Türkmén-hegységben tevékenykedő szíriai türkmén fegyveresek egyik parancsnokhelyettese újságíróknak azt állította, hogy mindkét pilótát még a levegőben lelőtték, és már csak élettelen testük ért földet. A két pilóta katapultált, miután gépüket a török légierő lelőtte.

A világhálón számtalan felvétel jelent meg, amelyeken egy orosz pilótának tűnő ember holtteste látható. A Hürriyet török ellenzéki napilap olyan videofelvételt is közzétett , amelyen fegyveresek két ejtőernyősre tüzelnek a levegőben, miközben egyesek török nyelven azt kiáltozták, hogy „ne lőj, ne lőj, jön a túsz”.

Később egy török tisztségviselő viszont úgy nyilatkozott, hogy a két orosz pilóta valószínűleg még életben van, és a török hatóságok azon fáradoznak, hogy a pilóták kiszabadulhassanak a szíriai felkelők fogságából.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy nincsenek „hivatalos információik” a pilóták sorsáról.

Vlagyimir Putyin közölte, a török légierő F-16-os vadászgépe által lelőtt orosz gép nem sértette meg Törökország légterét, és kijelentette: „súlyos következményei” lesznek annak, hogy „a terroristák támogatói hátba döfték Oroszországot”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy