2015. november 10., kedd

„Megérdemelt istencsapás” a Colectivban történt tragédia

Miközben a 48 halálos áldozattal járó bukaresti klubtragédia a kormány bukásához vezető utcai megmozdulásokat váltott ki, a román társadalom egy része az áldozatokat hibáztatja.


Club Colectiv, Goodbye To Gravity, rockzene, Románia, ortodox egyház, Bukarest,
Fotó: Bogdan Dănescu
Még súlyosabb, hogy álláspontjukat a többségi ortodox egyház papjai is támogatják, sőt, iskolai hittanórákon terjesztik.

Az Adevărul szerint a román főváros több iskolájában az elmúlt napokban azt „tanították" a hittanórákon, hogy a Colectiv klubban október 30-án halálra égett fiatalok megérdemelték a sorsukat, mert

„klubokba jártak és rockzenét hallgattak".

Hogy meggyőzőbb legyen, Ioan Iscu, az elitiskolaként számon tartott AD Xenopol gimnázium hittanára olyan nyomtatványt osztott ki a diákjainak, amely szerint a rock sátáni zene, és célja eltávolítani a jó keresztényeket a vallástól.
Megpróbáljuk tisztázni néhány kevésbé ismert aspektusát a rockzenének, attól a vágytól hajtva, hogy megvédjük — különösen a fiatalokat — a rockzene hallgatásának rendkívül veszélyes következményeitől – áll A rockzene a fiatalok életében c. röpirat bevezetőjében.
A dokumentum kitér arra is, hogy a „rock-propaganda" része egy átfogóbb tervnek, amely olyan új korszakot készít elő, amelyben a monoteista vallások helyét átveszi egyetlen új vallás, a New Age.
A rockzene hallgatásakor tisztátalan lelkek hatása alá kerülsz, eluralkodik rajtad a káosz és az erőszakra és öngyilkosságra való hajlam – figyelmezteti a diákokat a röpirat, amely szerint, ha Paul McCartney, Mick Jagger vagy John Lennon rajongói tudnák, hogy mi várja őket, soha többé nem hallgatnák a zenéjüket.
Mihaela Iacoban, az iskola igazgatója megerősítette, maga is tudomást szerzett a nyilvánosságra került „didaktikai segédanyagról", egy felháborodott kilencedikes tanuló édesanyjától.

Iacoban elfogadhatatlannak nevezte a hittanár gesztusát, és közölte, hogy értesítette a helyzetről az illetékes tanfelügyelőt. A vallástanár egyébként azt válaszolta az őt kérdőre vonó igazgatónak, hogy a diákoknak kiosztott nyomtatvány az ortodox pátriárka álláspontját tükrözi.

Az eset azért is felháborító, mert az iskola két diákja is megsérült a Colectiv klubban, egyiküket súlyos állapotban egy nagy-britanniai kórházban kezelik.

Az elmúlt napokban több hasonló olyan esetről is beszámoltak szülők, rokonok, amikor hittanárok „megérdemelt istencsapásaként” mutatták be diákjaiknak a Colectiv klubban történt tragédiát - írja az Adevărul.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: NOL