2015. november 12., csütörtök

Matteo Renzi: A kelet-európai országok inkább maradjanak csendben

Angala Merkel német kancellár után az olasz kormányfő is „felhányta” az EU-tagságot a keleti blokknak.


Matteo Renzi, migránsok, illegális bevándorlás, menekültválság, Angela Merkel, Olaszország, Európai Unió,
Matteo Renzi olasz kormányfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő. Fotó: Olivier Hoslet/EPA/MTI 
A keleti országoknak nem kellene erkölcsöt diktálniuk nekünk címmel közölt interjút Matteo Renzi olasz kormányfővel csütörtökön a Die Welt című konzervatív német lap.

A baloldali Demokrata Párt politikusa arra a kérdésre, tart-e attól, hogy széteshet az Európai Unió a jobboldali demagógok miatt, mire kialakul a migrációs válság hosszú távú kezelésének stratégiája, elmondta, hogy különösen az „új tagállamok” magatartása bántja.

Ezek az országok sokat köszönhetnek az EU-nak, és egyes nyugat-európai országokban pártok és politikusok választásokat és pozíciójukat vesztették el, hogy „megvédjék Európa eszményét” - mondta Matteo Renzi.

Franciaországban „népszavazás veszett el a lengyel vízvezeték-szerelőtől való félelem miatt” - tette hozzá.
A nyugat-európaiak megfizették a keleti bővítés politikai árát, és nincs rendben, hogy most ezek az országok diktálják az erkölcsöt nekünk - mondta az olasz miniszterelnök.
Arra a kérdésre, hogy miként akarja erről meggyőzni az olyan embereket, mint Orbán Viktor, mielőtt késő lesz, azt mondta, hogy az ügy nem csak a magyar miniszterelnököt érinti, és nem jobboldali-baloldali megosztottságról van szó. Ezt mutatja, hogy a Csehországban és Szlovákiában a szocialisták ugyanazt az álláspontot képviselik, mint a magyar és a lengyel kormány.

Földrajzi, és nem politikai megosztottság mutatkozik, méghozzá azok között, akik „Európáról mint nagy ideálról gondolkodnak”, és akik „mindenekelőtt a gazdasági hasznot látják benne” - mondta Matteo Renzi.
Elkeserítő látni, hogy falakat emelnek, csapdát a szabadságnak - tette hozzá.
Arra a kérdésre, mit tehet Európa a menekültáradat megfékezéséért, azt mondta, hogy nézőpontot kell váltatni. Az EU-t csak keleti irányba bővítették, és „tragikus és történelmi hiba volt kihagyni a balkáni országokat”. Albániának, Montenegrónak és Szerbiának „elsőbbséget” kell adni az EU-ban- mondta az olasz kormányfő.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI