2015. november 16., hétfő

Magyarország kijutott az Európa-bajnokságra

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon.


Európa-bajnokság, futball, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország, sport,
Ria, Ria, Hungária! Fotó: Illyés Tibor/MTI
Királyék a csütörtöki, 1-0-s idegenbeli sikert követően vasárnap hazai pályán 2-1-re múlták felül Norvégiát a pótselejtezőn, így kettős győzelemmel jutottak ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra.

sport, futball, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország, Európa-bajnokság,
A találkozó egyperces gyászszünettel kezdődött, a helyszínen lévők az oslói mérkőzés napján, csütörtökön elhunyt Fülöp Mártonra, és Várhidi Pálra, valamint a pénteki, párizsi terrortámadások áldozataira emlékeztek. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A magyar válogatott a kezdés után rögtön átadta a kezdeményezést a norvég csapatnak, amely ugyan sokkal többet birtokolta a labdát, de a jól helyezkedő hazai védelem mellett esélye sem volt helyzetet kialakítani.

Bernd Storck Priskin személyében egyetlen támadót jelölt a kezdőcsapatba, ez pedig — akárcsak Kleinheisler oslói szerepeltetése — óriási húzásnak bizonyult, hiszen a csatár egy hosszan előre ívelt labdát egyedül tartott meg, majd egy csel után óriási gólt lőtt. A Slovan Bratislava játékosa tétmérkőzésen legutóbb több mint egy éve, a selejtezősorozat északírek elleni nyitómérkőzésén volt eredményes.

Európa-bajnokság, futball, magyar labdarúgó-válogatott, Magyarország, sport, Priskin Tamás, Bernd Storck
Priskin Tamás gólja. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A 27. percben Aleesami került hatalmas helyzetbe, de közeli lövésnél a 101. válogatottságával a magyar rekordot beállító Király jól zárta a szöget. Szűk tíz perccel a vége előtt növelhette volna előnyét a magyar csapat, de Kleinheisler tökéletes beadását Lovrencsics a kapu mellé fejelte. A félidő utolsó percében — akárcsak Oslóban a végjátékban — a kapufa mentette meg a magyar csapatot, Hovland fejese csattant a bal oldali lécen.

A fordulást követően úgy tűnt, a három napon belüli három félidő rengeteget kivett a magyar csapatból, sorozatban érkeztek a veszélyes norvég beadások Király kapuja elé. Nem sokra futotta a magyarok erejéből, de Dzsudzsák az 58. percben egy hatalmas sprintet kivágott, Priskin góljához hasonlóan betört, de az ő lövése — amely megpattant egy védőn — a keresztlécen csattant.

A magyarok energiatartalékai látványosan megcsappantak, de mind a középpályán, mind a védelemben hősiesen kisegítették egymást. Az ellentámadásokat általában már csak egy-egy ember vezette, egy ilyen végén a 72. percben Dzsudzsák kis híján betalált. Negyed órával a vége előtt egy szerencsés, megpattanó lövésből hatalmas helyzetbe került Pedersen, de újra Király akadályozta meg a vendégeket a gólszerzésben.

Az utolsó 15 percben a norvégok már mintha kissé hitehagyottá váltak volna, a mérkőzés és a párharc pedig a 83. percben Henriksen szöglet utáni öngóljával végleg eldőlt. Nem sokkal később éppen Henriksen még szépített, de ez már nem befolyásolta a továbbjutást.

A magyar válogatott legutóbb nagy nemzetközi tornán 29 esztendeje, az 1986-as világbajnokságon vett részt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI