2015. november 2., hétfő

Lengyel lap: Igazságtalanul rasszistázzák Magyarországot

A nyugati sajtó a Nyugat-Európában és Skandináviában ismétlődő migránsellenes támadások idején is a kelet-közép-európai társadalmakat, különösen a magyart állítja be rasszistának, miközben ezt a bűnügyi statisztikák mellett a szociológiai kutatások is cáfolják - írta a Wprost lengyel jobbközép hetilap hétfői kiadásában Jaroslaw Gizinski.


Wprost, Lengyelország, Magyarország, migráció, illegális bevándorlás, menekültek, menekültválság, Németország, felgyújtott menekültszállás
Lángoló menekültszállás Berlinben. Fotó: EPA/MTI
A lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szerkesztője kiemeli: Magyarország, amely a nyugati sajtóban „a paternalista Brüsszellel vitázó országként” már hagyományosan a bűnbak szerepét tölti be, a migrációs válság kérdésében is az marad.

Az Európai Unió keleti részének magatartását a nyugati lapok és politikusok a menekültelosztási kvóták elutasítása miatt bírálják, a magyarországi határzár miatt pedig Werner Faymann osztrák kancellár odáig ment, hogy Magyarországnak „fasiszta hajlamokat tulajdonít” - emlékeztetett rá Gizinski.

A szerző rámutatott: a nyugati sajtó László Petra esetét is elferdítette, a jobbikos N1 operatőrének viselkedése „ideálisan felhasználható volt” ahhoz, hogy a térségünket rasszistának állítsák be, miközben „a migránsokat befogadó Nyugat-Európa mintha a tolerancia világa lenne”.

Gizinski visszaélésnek minősíti azt, hogy Nyugaton a közép-európai térség társadalmainak intoleranciájáról és idegenellenességéről beszélnek.
Bár Magyarországon az idén több mint 300 ezer migráns vonult át, egyetlen olyan támadás nem érte őket, mint amilyenek most Németországban vagy Svédországban történnek - jegyzi meg Gizinski
A Wprost szerkesztője a Nyugaton hangoztatott vádak egyik forrásaként egyes kelet-közép-európai szakértőket és politikusokat jelöl meg, köztük a magyar szocialistákat, akik - véli Gizinski - „arra számítanak, hogy a belpolitikai vita nemzetközi színtérre helyeződik át, és így nyomást gyakorolhatnak az általuk bírált magyar kormányra”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.