2015. november 4., szerda

Lemondott Victor Ponta

A román miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy benyújtotta lemondását tisztségéről; döntését a 32 halálos áldozatot követelő bukaresti tűzvész miatt érzett felelősségével indokolta.


bukaresti tűzvész, Club Colectiv, Cristian Popescu Piedone, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Ponta-kormány, Románia, Victor Ponta,
Gabriel Oprea és Victor Ponta közösen döntöttek a lemondásról. Forrás: gov.ro
Ponta lemondási szándékát először a kormánykoalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea jelentette be szerdán; nem sokkal később a hírt kormányfő is megerősítette.

Ponta bukaresti sajtótájékoztatóján kijelentette: kötelességének érzi megállapítani, hogy legitim a társadalom haragja, és nem akarja a miniszterekre és a helyi hatóságokra hárítani a felelősséget a múlt pénteki bukaresti tűzvészért, amely 32 emberéletet követelt.
Látom a jogos elégedetlenséget, látom, hogy az emberek azt akarják, hogy jobban vállaljuk a felelősséget. Többre van szükség. (...) Remélem a lemondásom elég lesz azoknak, akik tiltakoznak - mondta a leköszönő miniszterelnök. 
A bejelentés előtt Dragnea megbeszélést folytatott a kormányfővel és tájékoztatta a Képviselőház és elnökét is.

Dragnea közölte, azért döntött a miniszterelnök a lemondás mellett, mert a szociáldemokraták koalíciós partnere nem akart felelősséget vállalni, és nem értették meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni.

Dragnea a kormánykoalíció kisebbik partnerére, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) vezetőjére, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesre utalt, aki ellen már a múlt héten tüntetések voltak, miután egy felvezető rendőr életét vesztette a miniszterelnök-helyettes egyik útja idején. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy Oprea törvénytelenül használt rendőri felvezetést.

Az UNPR közleményében tudatta, hogy Ponta lemondása után is támogatja a koalíciót, és kész arra, hogy új kormányzó többséget hozzon létre a SZDP-vel. A Digi 24 hírtelevízió ugyanakkor tudni véli, hogy a történtek után az SZDP nem óhajt többet kormánykoalíciót alkotni az UNPR-vel, amely a mérleg nyelve szerepét tölti be a parlamentben. Oprea erre közölte: személyesen nem kíván részt venni több kormányban, így akar szolidaritást vállalni Pontával.

Kedden este az emberek ismét tüntettek Bukarestben: mintegy 25 ezren követelték Cristian Popescu Piedone negyedik kerületi polgármester, Gabriel Oprea belügyminiszter, kormányfő-helyettes és Victor Ponta miniszterelnök lemondását.

Szerdán Cristian Popescu Piedone is bejelentette lemondását. Elmondta: teljesen indokolt a lakosság haragja, és az áldozatok tiszteletének jeleként nyújtja be lemondását.


Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Adevărul