2015. november 7., szombat

Kelemen Hunor: Az RMDSZ-nek szüksége van a megújulásra

Attól függetlenül is szükség van erre, hogy az utcai tüntetéseken a politikai elit megtisztulását követelik - jelentette ki Kolozsváron a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülését követő sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.


Kelemen Hunor, Románia, magyarság, RMDSZ, Club Colectiv, kormányválság, tüntetések Romániában,
Kelemen Hunor. Forrás: RMDSZ
Az ülésén tartott politikai beszámolójában Kelemen értékelte a romániai politikai helyzetet. 

Kijelentette: az elmúlt napok történései megmutatták, hogy Románia „megszűnt következmények nélküli ország lenni”.
Ma Románia egy dühös ország. (.) Ahol düh van, ott a nemes szándék könnyen rontó indulattá válhat, ahol düh van, ott nincsenek árnyalatok, minden fehér vagy minden fekete. Dühre, méregre nem lehet tartósan építeni. 
Az a feladatunk, hogy erőnkhöz mérten a jobbító szándékot és ne a zabolátlan indulatot támogassuk. A mostani helyzet sok-sok kockázatot rejt magában, de magában rejti azt az esélyt is, hogy az ország és a társadalom jobbá váljék - fogalmazott Kelemen Hunor.
Kelemen szerint Romániában nemcsak politikai, hanem társadalmi válság is van, erre azonban továbbra is a demokratikus intézményi keretben kell megadni a válaszokat.
Azt is ki kell tudnia mondani a politikai osztálynak, ha sokszor megkérdőjelezik is a legitimitását, hogy nem lehet másképpen tovább lépni és tovább építkezni, csak úgy, hogyha nem kérdőjelezzük meg a demokratikus parlamenti berendezkedés intézményeit - fogalmazott Kelemen Hunor.
Hozzátette, nem az elmúlt huszonöt évben kiépített intézményrendszert, hanem a politizálás módját kell megváltoztatni. Ennek a változtatásnak szerinte adottak a lehetőségei.
Sokszor bennünket is megkérdőjeleznek, (...) de ennek ellenére úgy kell tudnunk tovább építkezni, hogy a jövő évi nagy megmérettetés után, mely nagy meglepetéseket is hozhat, az erdélyi magyarság egy erős képviselettel tudjon továbbmenni - fogalmazott Kelemen.

„A romániai magyarság nem lehet a változások vesztese.”


A mai SZKT-ülésen elfogadták a jövő évi önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatát is, ami Kelemen szerint „nyitva hagy minden kaput”, nem zárja ki az együttműködés semmilyen formáját a többi pártokkal.

A szabályzat nem tiltja meg, hogy olyan politikusok legyenek a szövetség jelöltjei, akik ellen bűnvádi eljárás van folyamatban, de minden egyes ilyen esetet külön meg fognak vizsgálni. Azoknak kell vissza lépniük, akik ellen korrupció miatt emelt vádat az ügyészség.
Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármestert például nem korrupcióval vádolják. Ha felmenti alapfokon a bíróság, miért ne indulhatna? - említette példaként Kelemen Hunor. 
A jelöltállítás újdonsága, hogy valamennyi RMDSZ-jelöltnek olyan nyilatkozatot kell tennie, amelyben vállalja, hogy hatáskörének megfelelően érvényesíti a nyelvhasználati jogokat az önkormányzatában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI