2015. november 4., szerda

Kelemen Hunor: Az RMDSZ készen áll a kormányzásra

Kelemen Hunor elképzelhetetlennek tartja, hogy Victor Ponta miniszterelnök lemondása után az a baloldali koalíció alakítson újabb kormányt, mely a Ponta-kormány számára biztosította a parlamenti többséget.


Románia, Bukarest, Victor Ponta, Kelemen Hunor, Ponta-kormány, Club Colectiv, bukaresti tűzvész, tüntetés Bukarestben,
Kelemen Hunor. Fotó: Mediafax
Az RMDSZ elnöke szerdán, Victor Ponta lemondása után értékelte a Romániában kialakult politikai helyzetet.
Nem látom elképzelhetőnek, hogy a mostani koalíció egy új miniszterelnökkel tovább kormányozzon. El tudom képzelni, hogy a mostani ellenzékből alakuljon kormány, vagy hogy kisebbségi kormány alakuljon, vagy hogy esetleg egy technokrata kormány alakuljon. És el tudom azt is képzelni, hogy előre hozott választások következzenek" - jelentette ki az RMDSZ elnöke. 
Hozzátette, Klaus Johannis államfőnek kell szerdán vagy csütörtökön tárgyalásokra hívnia a parlamenti pártok képviselőit, és az elnökön áll, hogy kit bíz meg kormányalakítással.

Kelemen kevéssé tartotta valószínűnek az előre hozott választásokat. Megjegyezte, ez akkor történhetne meg, ha az államfő által megbízott miniszterelnök-jelöltnek két kormányalakítási kísérlete sem járna sikerrel, és emiatt fel kellene oszlatnia a parlamentet. Elmondta, az RMDSZ-t egyelőre egyik parlamenti párt sem kereste meg azzal a kéréssel, hogy lépjen kormányra.
Az RMDSZ-nek van elég tapasztalata, hogy a megfelelő pillanatban meghozza a döntést. Akár azt, hogy egy technokrata kormányt, akár azt, hogy egy kisebbségi kormányt támogasson, akár azt, hogy a mostani ellenzékkel együtt kormányozzon - jelentette ki Kelemen.
Az RMDSZ elnöke korainak tartotta azt a kérdést, hogy a szövetség kész-e kormányra lépni.
Nem tekintjük célnak, hogy kormányon legyünk - jelentette ki.
Hozzátette, a szövetség helyesen döntött, amikor tavaly év végén kilépett a Ponta-kormányból. Kilátástalan helyzetbe taszította volna ugyanis az RMDSZ-t, ha része lenne a most lemondott kormánynak.

Kelemen Hunor úgy vélte, a Ponta-kormánynak többféle lehetősége lett volna az elmúlt hetekben arra, hogy kezelje a kialakult politikai helyzetet, de mostanra a lemondás maradt „az egyedüli normális megoldás”.
Politikai felelősséget kellett valakinek vállalnia a kialakult helyzetért. Ha a belügyminiszter nem volt erre hajlandó, akkor a miniszterelnök és a kormány együtt megy. Előbb-utóbb úgyis ez lett volna a vége - jelentette ki Kelemen.
Victor Ponta azt követően nyújtotta be szerdán a lemondását, hogy kedd este 25 ezren vonultak fel Bukarest utcáin Cristian Popescu Piedone negyedik kerületi polgármester, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes és Victor Ponta kormányfő lemondását követelve.

A felvonulók felháborodását az váltotta ki, hogy a bukaresti kerület és a kormányzat szintjén senki nem vállalt felelősséget a Colectiv klubban pénteken este kiütött tűz miatt, mely 32 ember halálát, és több mint 150 ember súlyos sérülését okozta.

A kedd esti spontán felvonulás rendbontás nélkül zárult, a hírtelevíziók azonban forradalmi hangulatról számoltak be. A tömeg többek között azt skandálta, hogy „A korrupció öl!”, illetve „Ponta, ha ezer szekus véd, akkor sem menekülsz!”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI