2015. november 5., csütörtök

Johannis nem fogadta el Ponta javaslatát

Mégsem a leköszönő kormányfő által javasolt Mircea Dușa, a maroshévízi születésű hungarofób hadügyér lesz Románia ideiglenes miniszterelnöke.


Sorin Cîmpeanu, Románia, Klaus Johannis, Victor Ponta, Ponta-kormány, tüntetések Romániában,
Sorin Cîmpeanu. Forrás: gov.ro
Sorin Cîmpeanu oktatásügyi minisztert nevezte ki csütörtökön Románia ideiglenes miniszterelnökévé Klaus Johannis államfő.

Az elnök az alig egyperces sajtónyilatkozatában bejelentette: megkapta és elfogadta Victor Ponta miniszterelnök lemondását.

Elmondta azt is, hogy még ma elkezdi a tanácskozásokat a parlamenti pártokkal. Újdonságként jelentette be, hogy a civil társadalom, és az elmúlt napok utcai megmozdulásainak a hangadóival is tanácskozni kíván, mielőtt meghozná döntését az új miniszterelnök-jelölt személyéről.
Láttam önöket, hallottam önöket, tekintettel leszek az elvárásaikra! - szólt azokhoz, akik kedden és szerdán az utcára vonultak Románia nagyvárosaiban.
Johannis elégedetten állapította meg, hogy a tömegmegmozdulások békések voltak.

A miniszterelnöki szék Victor Ponta szerdai lemondásával üresedett meg. Victor Ponta a döntése bejelentésekor közölte, hogy kormánya ügyvivőként ellátja a teendőket, mindaddig, amíg új kormány alakul. Ponta ideiglenes kormányfőnek Mircea Dușa védelmi minisztert javasolta. Az átmeneti időszak legfeljebb 45 napig tarthat.

Az alkotmány szerint Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatandó konzultáció után nevezi meg az új miniszterelnök-jelöltet, akinek tíz napon belül kell kormányt alakítania. Ha hatvan nap alatt két kormányalakítási kísérlet is sikertelenül végződik, az államfő feloszlathatja a parlamentet, és előre hozott választásokat írhat ki.
Az 1968-ban született Sorin Cîmpeanu 2014 decemberétől tagja a Ponta-kormánynak. Nem tagja a kormánykoalíció egyik pártjának sem. Tudományos területről került a kormányzatba. 2012-től a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektori tisztségét töltötte be, 2013-tól pedig a Romániai Rektorok Országos Tanácsának az elnöke volt. 
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI