2015. november 1., vasárnap

Johannis: A korrupció ölt a Colectiv klubban

A korrupció és inkompetencia elleni összefogásra szólította fel polgártársait a román államfő.


Club Colectiv, Bukarest, Románia, Klaus Johannis, korrupció, tűzvész,
Johannis virágot helyezett el és gyertyát gyújtott a tragédia helyszínén. Fotó: Elnöki Hivatal
Vasárnap esti televíziós beszédében Johannis a harminc emberéletet követelő, két nappal ezelőtti bukaresti tűzvész tanulságait összegezte.
Nem szabad többé eltűrnünk intézményeink hatékonyságának hiányát, inkompetenciáját, nem hagyhatjuk a korrupciót addig terjeszkedni, amíg öl - mondta az elnök
Johannis arra, a médiában tényként kezelt feltételezésre utalt, hogy a tűzvédelmi szabályok szándékos kijátszása és a működési engedélyt kiadó polgármesteri hivatal hanyagsága vezetett a bukaresti szórakozóhelyen történt tragédiához.

Johannis megköszönte és példaként állította az ország polgárai elé azt a kezdeményezőkészséget, szerepvállalást és emberséget, amiről a hívás nélkül segíteni siető orvosok és ápolók, az önkéntes munkára ajánlkozó egyetemisták százai, a vért adó bukarestiek ezrei tettek tanúbizonyságot. Felhívást intézett polgártársaihoz, hogy legyenek aktív és a közügyekben részt vevő tagjai a társadalomnak, és kérjék számon a hatóságoktól a közügyek felelősségteljes intézését.
Péntek este tűz ütött ki a bukaresti Colectiv klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton; 26-an a helyszínen meghaltak, 150 embert égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vittek kórházba, vasárnap estig pedig további négy ember halt bele sérüléseibe.
Szombaton Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte:
  • a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye,
  • a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint egy ekkora — több mint 400 négyzetméteres — teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt,
  • a mennyezetre nem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés — feltehetően takarékossági okokból — gyúlékony anyagból készült.

Médiajelentések szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.

A román hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők azt valószínűsítik, hogy a polgármesteri hivatal illetékesei csúszópénz ellenében hunytak szemet egy éven keresztül a szabálytalanság felett.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI