2015. november 5., csütörtök

Johannis kitüntette a Kriterion könyvkiadót

A román elnöki hivatalban szervezett ünnepségen tüntette ki csütörtökön Klaus Johannis román elnök a Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával a Kriterion könyvkiadót, amely az idén ünnepelte alapításának 45 éves évfordulóját.


Klaus Johannis, magyarság, kultúra, könyvkiadás, Kriterion Könyvkiadó, Kriterion Alapítvány, H. Szabó Gyula, Domokos Géza,
A Kriterion kitüntetését H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója vette át. Forrás: Elnöki Hivatal
A romániai kisebbségek nyelvén főként a rendszerváltozás előtt könyveket kiadó Kriteriont a Domokos Géza alapító főszerkesztő emlékét ápoló sepsiszentgyörgyi egyesület felterjesztésére kapta meg az állami kitüntetést.

Az elnöki hivatal által közzétett dokumentum szerint Johannis beszédében kifejtette, hogy a kiadó tevékenységével jelentős mértékben gyarapította a román és az egyetemes kultúrát, a kitüntetés ezt hivatott elismerni. 

A kitüntetésről szóló, július 1-jén aláírt elnöki rendelet szerint az elnök a Kriterionnak a kisebbségek nyelvének és kultúrájának ápolásában játszott meghatározó szerepét ismerte el. Emellett a kiadó előmozdította a kisebbségi és a román kultúra kölcsönhatását, és sikerült elfogadtatnia a párbeszédet, egymás értékeinek kölcsönös elismerését a jó együttélés feltételeként.

A 2007-ben elhunyt Domokos Géza húsz éven keresztül, 1990-ig vezette a romániai magyarság és a többi romániai nemzeti kisebbség egyik legfontosabb szellemi műhelyévé vált kiadót, amely 1987 magyar, 623 német, 206 szerb, 154 ukrán, 151 román, 53 jiddis és 27 szlovák nyelvű könyvet jelentetett meg.

A ma Kolozsváron működő és H. Szabó Gyula által vezetett Kriterion kizárólag magyar nyelvű kiadó.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI