2015. november 8., vasárnap

Johannis az Egyetem téri tüntetők között

Kiment a bukaresti Egyetem téren napok óta tüntető emberek közé vasárnap este a román államfő, hogy meghallgassa követeléseiket, javaslataikat és személyesen is szót váltson velük.


tüntetés Bukarestben, Románia, Klaus Johannis, Club Colectiv, román kormány, Egyetem tér,
Klaus Johannis tüntetők gyűrűjében. Fotó: Bogdan Dincă/HotNews
Bukarestben és az ország nagyvárosaiban kedden kezdődött tüntetéssorozat, amelynek résztvevői a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését követelik.

A bukaresti tüntetők — és az eseményeket kommentáló román újságírók — a hét folyamán több ízben számon kérték, miért nem jelent meg választói között Klaus Johannis államfő, az egyedüli olyan politikus, akinek a legitimitását a tiltakozók sem kérdőjelezték meg.

Az elnök ehelyett előbb az elnöki palotába invitálta a tüntetők küldötteit, majd mikor azok elutasították, hogy képviselőket válasszanak maguk közül, pénteken megígérte, hogy felkeresi őket. A hét végére a tüntetéssorozaton résztvevők száma a kezdeti több tízezerről néhány ezerre csökkent.

Johannis kevesebb mint félórát töltött a téren, de a lökdösődést kivédeni próbáló testőrök és az operatőrök vastag gyűrűjében, a hátsó sorokból kiabálók hangzavara közepette nem sok lehetősége volt elmélyültebb eszmecserét folytatni a demonstrálókkal. Közben a „Korrupció öl”, „Háromszázat akarunk, nem hatszázat ”, „Szabadíts meg a tolvajoktól” skandálás hallatszott.

A televíziós közvetítésekben csak egyes mondatfoszlányok hallatszottak az elnök által folytatott beszélgetésekből. Johannis az egyik tüntetőnek ezt mondta: „Nem hajlok az előrehozott választások felé”.

Az államfő nem mondott beszédet, annak ellenére, hogy a többen azt skandálták, hogy adjanak neki hangosbeszélőt. Később Facebook-bejegyzésben összegezte az eseményt, miszerint sok „lázadást és reményt” látott a téren, és azt tanácsolta a jelenlévőknek, maradjanak aktív alakítói a közéletnek, mert csak összefogással tehetik olyanná Romániát, amilyennek mindannyian látni szeretnék.

Am fost în seara aceasta în Piața Universității și am stat de vorbă cu oamenii. Am văzut foarte multă revoltă, dar și...
Szerző: Klaus Iohannis2015. november 8.

Victor Ponta eddigi kormányfő szerdai lemondása után az államfő egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról.

A pártok a konzultációsorozat első fordulójában:
  • előre hozott választásokat, vagy szakértői kormányt javasoltak,
  • nem akarnak politikusokból álló kormányt,
  • nem neveztek meg kormányfőjelöltet.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.