2015. november 18., szerda

Ismét hadszíntérré vált Párizs

Három Két ember meghalt, hétet őrizetbe vettek szerda reggel a múlt heti párizsi merényletek nyomán, a Párizstól északra található Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akcióban.


Abdelhamid Abaaoud, Iszlám Állam, párizsi vérengzés, terrorizmus, Franciaország, Salah Abdeslam, Stade de France, Saint-Denis
A hadsereget is bevetették a terrorellenes akcióba. Fotó: Peter Dejong/EPA/MTI
Az akciót reggel 4 óra után indították el a Stade de France stadiontól alig egy kilométerre található külváros egyik sétálóutcában található lakásnál.

A terrorellenes akció célpontja a 129 áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a 28 éves marokkói születésű, belga állampolgárságú, Abdelhamid Abaaoud. A férfi 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, amelynek egyik legismertebb arca és hóhéra lett.

Ő lenne az:

Abdelhamid Abaaoud, Iszlám Állam, párizsi vérengzés, terrorizmus, Franciaország,
Abdelhamid Abaaoud. Fotó: MTI/EPA

Valamennyi feltételezett terroristát ártalmatlanították


Az akcióban két ember meghalt, köztük egy nő, aki felrobbantotta magát. A gyanúsítottak előzőleg elbarikádozták magukat egy lakásban.


Hét embert őrizetbe vettek. Közülük hármat a rendőrség hozott ki a művelettel célba vett lakásból, ketten a szomszédos lakásokban voltak, két másik embert pedig a környéken fogtak el. Öt rendőr könnyebben megsebesült, nincsenek civil áldozatok.

A France2 értesülései szerint az őrizetbe vettek között nincsen Abaaoud, aki vagy elmenekült a helyszínről vagy tévesen feltételezte a rendőrség, hogy ő volt a lakásban.

A rajtaütési akcióban, amely több mint három órán át tartott. Eközben rendszeresen lehetett detonációkat és automata fegyverekből lövéseket hallani a Saint-Denis-bazilika közelében található sétálóutcában.

A rendőröket meglepte, hogy milyen sokan tartózkodtak a lakásban. Az első információk szerint legfeljebb négy emberre számítottak.

Katonai egységeket is vezényeltek a lakás környékére Saint-Denis-ben. A környék házait nem hagyhatják el a lakók. Az iskolák nem nyitnak ki szerdán.

Tűzpárbaj a polgármesteri hivatalban


A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy egy terrorista elbarikádozta magát a kerület polgármesteri hivatalában, és lehet, hogy bombacsapdákkal van tele az az épület, amely a hajnalban megrohamozott lakástól néhány utcányira áll.


Abdelhamid Abaaoud, Franciaország, Iszlám Állam, párizsi vérengzés, Salah Abdeslam, terrorizmus,
A hivatalban letartóztattak egy fehér inges férfit, akit rendőrök gyűrűjében vittek el. Fotó: Ian Langsdon/EPA/MTI
Az AP szerint maszkos rendőrök hatoltak be a városházára, lövéseket lehetett hallani odabentről. A rendőrségi akció nem sokkal dél előtt ott is véget ért.

A BBC arról számolt be, hogy a mentősök több embert kísértek a városháza környékén várakozó mentőautókhoz. A riporter szerint a sérülteket takarókba burkolták, de saját lábukon szálltak be a járművekbe, állapotuk tehát nem lehet súlyos.

Párizs üzleti negyedben terveztek merényletet


Bernard Cazeneuve belügyminiszter és Francois Molins párizsi főügyész a helyszínen újságíróknak elmondta: az műveletet azért indították, mert a hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet.


Saint-Denis-de-l'Estrée, Abdelhamid Abaaoud, Franciaország, Iszlám Állam, párizsi vérengzés, Salah Abdeslam, terrorizmus,
Ostrom alatt a Saint-Denis-de-l'Estrée templom. Fotó: Reuters
A lakásban a kommandósok először három embert előállítottak, majd az ismeretlen személyazonosságú nő felrobbantotta magát a testére erősített robbanószerkezettel, egy másik feltételezett terroristával pedig „lövések és gránátok” végeztek a belügyminiszter tájékoztatása szerint.

Ezután két, a romok között elbújt gyanúsítottat is előállítottak, valamint a lakást kiadó férfit és annak egy ismerősét.

„Egy barátom kérte meg, hogy két ismerősét szállásoljam el néhány napra” - mondta az egyik férfi a francia hírügynökségnek, mielőtt megbilincselték a rendőrök. „Nem tudtam, hogy terroristák” - tette hozzá.

Egyik őrizetbe vett, illetve meghalt ember kilétét sem közölte a főügyész és a belügyminiszter, de jelezték, hogy az azonosítások folyamatban vannak.

A rendőrség egyik vadászkutyáját, a hétéves Dieselt a terroristák megölték - közölte a rendőrség.


A közszolgálati televízió, továbbá a Reuters hírügynökség francia kiadása rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a leleplezett dzsihadisták a párizsi La Défense üzleti negyedben terveztek merényletet
Az eddigi hivatalos közlések szerint a múlt pénteki párizsi merényletsorozatot hét helyszínen három terroristakommandó követte el, a támadásoknak 129 áldozata volt, továbbá hét merénylő halt meg - közülük hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek.
Öt támadót tudtak eddig azonosítani, legalább hárman harcoltak Szíriában dzsihadistaként. A nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, s kedd este óta egy kilencedik feltételezett merénylőt is keresnek, de annak személyazonosságát még nem tudta megállapítani a rendőrség.
Francois Hollande francia államfő szerint a „háborús cselekményt Szíriában tervelték ki, Belgiumban szervezték meg és Franciaországban hajtották végre”.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/BBC/vhegy