2015. november 25., szerda

Gyilkos katasztrófavédelem

Felelősségre vonják Romániában a tűzoltóságot magában foglaló országos katasztrófavédelmi felügyelőség bukaresti vezetőit.


Club Colectiv, Colectiv-forradalom, bukaresti tűzvész, Ponta-kormány, Cătălin Tolontan, Raed Arafat,
Elkerülhető lett volna a tűzvész. Forrás: Digi24
Cătălin Tolontan oknyomozó újságíró tényfeltáró riportjából kiderült, hogy a hatóságnak tudomása volt az október végén leégett bukaresti Colectiv klub létezéséről, de mégsem tartott ott ellenőrzéseket.

Az október 30-i tragédia estéjén Raed Arafat belügyi államtitkár még úgy nyilatkozott, hogy a felügyelőség nem tudott a klubról. Azonban szerdán napvilágra került egy szeptemberi irat, amely szerint egy rendezvényszervező cég meghívta a felügyelőséget, hogy végezzenek ellenőrzést a szórakozóhelyen, de ezt elmulasztották megtenni.

A katasztrófavédelmi felügyelőség az oknyomozó írás megjelenése után közleményben ismerte el, hogy az átiratot a bukaresti felügyelőknek továbbították, de az ellenőrzés nem történt meg.

Közölték, hogy az eset következtében belső vizsgálatot indítottak. A román miniszterelnök a szerdai kormányülésen utasította a belügyminisztert, készítsen szerkezeti átalakítási tervet, amelynek értelmében átalakítják a katasztrófavédelmi felügyelőséget, főleg a megelőzési tevékenységét illetően.

A román médiában nagy visszhangot váltott ki a katonai bíróságnak az a megállapítása is, miszerint a tűzoltóság támogatásokat fogadott el olyan cégektől, amelyeket a hatóságnak ellenőriznie kellett. Ez a megállapítás a bíróság egyik indoklásában szerepelt, amely a felügyelőség két alkalmazottjának előzetes letartóztatásba helyezésével kapcsolatos döntést részletezte. A bíróság szerint ez érdekellentétet jelent, hiszen a hatóság a szponzorokat nem tudja objektív ellenőrzés alá vonni.

Szerdán felfüggesztették tisztségükből a bukaresti felügyelőség vezetőit. Dacian Cioloș miniszterelnök kijelentette, hogy nem térhetnek vissza posztjukra.

A tűz következtében 60-an vesztették életüket, Victor Ponta akkori kormányfő pedig lemondott.

A román ügyészség eddig kilenc személy ellen indított büntetőjogi eljárást a tűzvész miatt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI