2015. november 30., hétfő

Gerillaakció Sepsiszentgyörgyön: székely zászlóra cseréltek egy román lobogót

Ismeretlenek hétfőn levették a sepsiszentgyörgyi ismeretlen katona szobra melletti zászlórúdról a román trikolórt, és a székely lobogót vonták fel helyette.


Sepsiszentgyörgy, december 1-je, román nemzeti ünnep, magyarság, székely zászló, ismeretlen katona szobra, Bronz Béla
„Bronz Béla”, az ismeretlen katona szobra Sepsiszentgyörgyön.
Fotó: Andrei Dan/Wikimapia
A „nem kívánt” esemény hétfőn reggel 6.30 és 7 óra között történt, éppen abban az időszakban, amikor a rendőr járőrök cseréjére került sor.

Ioan Popa, a Kovászna megyei rendőrkapitányság parancsnoka az Agerpres hírügynökségnek elmondta: arra való tekintettel, hogy a zászlócserére egy nappal Románia nemzeti ünnepe előtt került sor, a történteket a román nemzeti lobogó, és a román nemzeti ünnep meggyalázásának tekinti. A rendőrparancsnok kihangsúlyozta: addig nem nyugszik, amíg kézre nem kerítik a tetteseket.

A prefektus hivatala emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban egy egész sor törvénymódosítást kezdeményezett a román nemzeti lobogó kitűzésére és a románellenes szélsőséges nacionalista megnyilvánulások visszaszorítására. Mint említette: többek között azt javasolta, hogy ismét vezessék be a büntető törvénykönyvbe a román nemzeti jelképek megsértésének a bűntettét.

Zászlóháború minden szinten


A román nemzeti ünnep hajnalán 2014-ben ismeretlenek gyászlobogókat tűztek ki Kézdivásárhely főterére.


A kormányt képviselő prefektus pedig azért is beperelte egy rendezvény szervezőit, mert a nemzeti ünnep előestéjén nyilvánosan elénekelték a magyar himnuszt. Ezt a pert azonban a prefektus elveszítette. Ez év szeptemberében a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem tette lehetővé, hogy román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulása évfordulójára román zászlót tűzzenek ki a városháza tornyára.

A magyarok menjenek „haza”?


Sepsiszentgyörgyön kedden katonai díszszemlét tartanak a román nemzeti ünnepen. Az ünnepre idén is a városba hívta szimpatizánsait a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal politikai szervezet. Az Új Jobboldal tavalyi felvonulásán többek között azt skandálta a több százas tömeg, hogy: ki a magyarokkal az országból.

A polgármester álláspontja


Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere közleményben ítélte el a román zászló eltávolítását.


„Azt gondolom, hogy ez a tett provokáció, és az volt a célja, hogy megzavarja a magyarok és a románok közti interetnikus békét és városunk csendjét. Remélem, hogy a hatóságok minél előbb azonosítják és felelősségre vonják a tetteseket” - áll a  polgármester MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
Székelyföldön a Ponta-kormány 2012-es hatalomra jutása után éleződött ki a nemzeti szimbólumok versenye, amikor Kovászna megye prefektusa peres úton eltávolíttatta a közintézményekről, és közterekről a székely zászlókat. A zászlók korábban éveken keresztül zavartalanul loboghattak a köztereken és közintézményeken.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy