2015. november 3., kedd

Forradalom van kibontakozóban Bukarestben

Becslések szerint mintegy 25000 felháborodott ember vonult utcára Bukarestben kedden a több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvész felelősségét egymásra hárító hatóságok, a kerületi polgármester és a kormány lemondását követelve.


Bukarest, bukaresti tűzvész, Club Colectiv, Gabriel Oprea, Románia, tüntetés, Victor Ponta,
„Nem megyünk el, amíg nem mentek el!” Fotó: Agerpres
A demonstrációt egy Facebookon szerveződött csoport eredetileg Cristian Popescu Piedone negyedik kerületi polgármester lemondatása érdekében hirdette meg, mivel sokan őt tartják felelősnek, amiért engedélyezte és egy éven át sosem ellenőrizte a tűzvédelmi előírásokat kijátszó Colectiv klub működését.

A tüntetők a kerületi városháza helyett váratlanul a kormányszékház elé vonultak, ahol Gabriel Oprea kormányfőhelyettes és Victor Ponta miniszterelnök lemondását követelték.


A kormányfőhelyettes elleni ellenszenv nem feltétlenül a tűzvésszel áll összefüggésben: sokan már korábban hatalmi arroganciával és visszaéléssel vádolták Opreát, amiért rendszeresen rendőri felvezetéssel száguldozott, két héttel ezelőtt pedig egy, a konvoját felvezető motoros rendőr halálos balesetet szenvedett.

A tragikus tűzvész miatt elkeseredett tüntetőknek látszólag nincsenek politikai céljaik, hanem az egész — általuk korruptnak és élősködőnek nevezett — politikai osztály ellen lázadtak fel.

A spontán demonstrációnak nincsenek szónokai, de többen hevenyészett táblákkal érkeztek, amelyeken egyebek között a következő felíratok olvashatóak:

  • „A korrupció öl”
  • „A korrupció máglyáján égettétek el őket”
  • „Piedone, Oprea, Ponta: a szélhámosság háromszöge”

A tömegben az említett tisztségviselők lemondásának követelése mellett, a „Gyilkosok, gyilkosok!”, „Nem megyünk el, amíg nem mentek el!” skandálás hallható.

Johannis üzenete a tüntethöz
 Lemondott Victor Ponta

A Digi24 által megszólaltatott Andrei Țăranu politikai elemző szerint a haragos, a rendszertől megundorodott fellázadt tömegnek egyelőre nincsenek világos céljai, az emberek főleg a pénteki tragikus esemény nyomán kialakult indulatok miatt érezték úgy, hogy tüntetniük kell. Vasile Dâncu szociológus úgy vélte: az életmód, a képmutatás, a társadalom minden rétegét átszövő korrupció és a tehetetlenség érzése ellen lázadnak.

Az elemzők szerint a tüntetés sok hasonlóságot mutat a két évvel korábbi, a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás elleni demonstrációsorozattal, illetve azokkal a tiltakozásokkal amelyek a külföldön élő román állampolgárok szavazási lehetőségének korlátozását kérték számon tavaly az elnöki tisztségre pályázó Victor Ponta kormányfőn, ellenfelét Klaus Johannist segítve hatalomra az elnökválasztáson.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI