2015. november 4., szerda

Forradalom újratöltve: utcára vonult Románia

Ismét tüntetők tízezrei vonultak utcára szerda este Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban azt követően, hogy az előző esti kormányellenes tüntetésre hivatkozva Victor Ponta miniszterelnök szerdán bejelentette lemondását.


Románia, Ponta-kormány, tüntetések Romániában, Club Colectiv, Victor Ponta, Klaus Johannis,
Tüntetők tízezrei a bukaresti Egyetem-téren. Fotó: Dan Mihai Bălănescu
A demonstrálók a parlament feloszlatását, a korrupt döntéshozók megbüntetését, a „kompromittálódott politikustársadalom” távozását követelték világossá téve, nem azért mondatták le a szociáldemokrata Pontát, hogy a jobbközép ellenzéket segítsék hatalomra.

A tömeg „Huszonhat éve felváltva loptok”, „Románia sírásói”, „Takarodjatok mindnyájan” feliratokat emeltek a magasba. A spontán demonstrációnak nincsenek vezetői, szónokai vagy megfogalmazott politikai programja.

A média becslése szerint Bukarestben mintegy 35 ezren, a többi nagyvárosban együttvéve körülbelül ugyanennyien vonultak utcára változást követelve.

A tömeg egyebek mellett a:
  • „Szemétdombra az összes politikussal, becsületes embereket akarunk”,
  • „Meg kell érdemeljétek a voksomat”,
  • „Nem vásároltok meg két lemondással”,
  • „Mi 300-ra, nem 600-ra voksoltunk”,
  • a „Korrupció öl”,
  • a „Korrupció mérgez” jelszavakat skandálta. 


Gyökeres társadalmi, politikai változást


A spontán demonstrációk sorozata amiatt kezdődött, hogy a bukaresti politikai vezetők egymásra próbálták hárítani a felelősséget a múlt pénteki bukaresti tűzvészért, amelyben 32-en haltak meg, és több mint 150-en szenvedtek füstmérgezést és súlyos égési sérüléseket.

Club Colectiv, Klaus Johannis, Ponta-kormány, Románia, tüntetések Romániában, Victor Ponta,
Ellenzők szerint nem az utca buktatta meg Pontát: a plagizáló, okirat-hamisító, pénzmosó politikus személye már saját pártja számára is kínossá vált. Liviu Dragnea SZDP-elnök kapva kapott az alkalmon, hogy megszabaduljon a „politikai hullától”.
Fotó: Robert Ghement/EPA/MTI
A tömeg haragja kedden három ember — a tragédia miatt felelősnek tartott Cristian Popescu Piedone 4. kerületi polgármester, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes és Victor Ponta — ellen irányult. Szerdán mindhárman lemondtak, illetve Oprea a teljes kormány lemondása miatt veszíti el tisztségét, ám ő is jelezte, hogy akkor sem vállal miniszteri tisztséget Románia következő kabinetjében, ha ismét a jelenlegi koalíció alakíthat kormányt.

Politikai elemzők szerint a tömeg azért vonult ismét utcára, hogy kifejezzék bizalmatlanságukat az egész politikusgarnitúrával szemben és az államfőre, a politikai döntéshozókra gyakorolt nyomással egy gyökeres társadalmi, politikai változást harcoljanak ki.

Klaus Johannis államfő csütörtökre és péntekre konzultációra hívta a parlamenti pártokat egy új kormány megalakítása érdekében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI