2015. november 14., szombat

Terrortámadások Párizsban — rengeteg halott és sebesült

Több helyszínen lövöldöztek és robbantottak péntek este a francia fővárosban; az incidenseknek halálos áldozatai is vannak és több sebesültje. Rendkívüli állapotot hirdettek ki Franciaországban.


Párizs, Franciaország, fegyveres támadás, terrorista támadás, terrorizmus,
Fotó: Philippe Wojazer/Reuters
A francia hírforrások szerint legalább 130 halálos áldozata van a támadásoknak.

A francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszínének — a Stade de France nemzeti stadion — közeléből robbanásokat jelentettek. A biztonsági őrök azonnal kimenekítették Francois Hollande köztársasági elnököt a helyszínről, és nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák péntek este a stadion mellett.


Legalább hárman meghaltak a robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy McDonald's étteremnél követtek el. A merényleteket egy időben, összehangoltan követték el.

Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is.

Bataclan, Eagles of Death Metal, fegyveres támadás, Franciaország, Párizs, terrorista támadás, terrorizmus,
Fotó: Christian Hartmann/Reuters
A Bataclanban az Eagels of Death Metal amerikai rockzenekar koncertje zajlott. Szemtanúk azt mesélték, hogy a terroristák automata fegyverekből tüzet nyitottak a sűrű tömegre. Egy súlyosan megsebesült férfi beszámolója szerint a támadók egymás után végezték ki az embereket, Allah Akbar kiáltások közepette valósággal „kaszálták” a tömeget, több alkalommal tárat cseréltek a géppisztolyukban. Körülbelül ezren voltak a szórakozóhelyen.

A rendőrség lezárta a koncertterem környékét, ahol merénylők túszokat ejtettek. A bent rekedt emberek számáról egymásnak ellentmondó adatok vannak: egyes források hatvanról, mások százról szólnak.

Koordinált akciók


Az Europe 1 francia rádió újabb helyszínről, a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett. Ezzel már hatra nőtt a fegyveres támadások helyszíneinek száma.


Bataclan, Eagles of Death Metal, fegyveres támadás, Franciaország, Párizs, terrorista támadás, terrorizmus,
Fotó: Christian Hartmann/Reuters

Barack Obama állásfoglalása


Párizsban nemcsak Franciaország és a franciák, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást - jelentette ki péntek este a Fehér Házban az amerikai elnök.


Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus elleni harcban és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonása érdekében.

New York rendőrségét az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán készültségbe helyezték.Rendkívüli állapot Franciaországban


Egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett Francois Hollande francia elnök és bejelentette a határok lezárását.


Hollande példátlannak nevezte a Párizst ért terrortámadásokat, és közölte, hogy a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot. Az elnök azt is elmondta, hogy a biztonsági erők megrohamozták a támadások egyik helyszínét.
Példátlan kiterjedésű terrortámadások zajlanak Párizs területén. A halottak száma több tucat. Ez borzalom! - fogalmazott az államfő.
A francia fővárosban kijárási tilalom van, erre a második világháború óta nem volt példa.

Megrohamozták a koncerttermet


A rendőrség megrohanta szombat hajnalban a Bataclan koncerttermet. Egyes hírek szerint erre azért volt haladéktalanul szükség, mert a terroristák elkezdték kivégezni a túszokat.


A francia rendőrség közleménye szerint a Bataclan nevű koncertterem ostroma során legalább két fegyveressel végeztek. Hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette.

Magyar áldozatról nem tudni, magyar túlélője viszont van a párizsi merényleteknek.

A francia hatóságok legfrissebb összesítése szerint legalább 128 halottja volt a péntek esti, összehangolt párizsi merényletsorozatnak:
  1. a Bataclan koncertteremben 87-en vesztették életüket;
  2. a Rue de Charonne-on elkövetett támadásban 18-an;
  3. a Rue Alibert-en 14-en;
  4. a Rue de la fontaine au roi-n 5-en;
  5. a Stade de France-nál 3-an (még nem tisztázott, hogy a legalább két öngyilkos merénylőt is a halottak közé számolták-e);
  6. a Boulvard Voltaire-en 1 halálos áldozat volt
A hatóságok szerint a terroristák közül nyolc vesztette életét, heten felrobbantották magukat. A nyolcadik terroristát a biztonsági erők lőtték le, amikor megrohanták a Bataclan koncerttermet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/BBC/Reuters/CNN/Digi24