2015. november 16., hétfő

El lehetett volna kerülni a párizsi mészárlást

Törökország kétszer is figyelmeztette Franciaországot az egyik merénylő személyével kapcsolatban a 129 halálos áldozattal járó múlt pénteki párizsi támadások előtt - közölte egy magas rangú török kormányzati tisztségviselő hétfőn.


Bataclan, Eagles of Death Metal, fegyveres támadás, Franciaország, Iszlám Állam, Le Petit Cambodge, migráció, Párizs, terrorista támadás, terrorizmus, Ismail Omar Mostefai
Párizs három figyelmeztetést hagyott figyelmen kívül. Forrás: Pixabay
Az első figyelmeztetést 2014 decemberében, a másodikat 2015 júniusában továbbították Párizsnak.

Az illetékes szerint Ankara még 2014 októberében kapott adatszolgáltatási megkeresést Párizstól négy terroristagyanús személlyel kapcsolatban. A nyomozások során az egyik párizsi merénylő, Ismail Omar Mostefai is a hatóságok látókörébe került. A török hatóságok kétszer is értesítették Párizst a nyomozási eredményekről, de csak a pénteki támadásokat követően kaptak visszajelzést.

Franciaország csak róla kért információt Törökországtól a pénteki merényletek után - hangsúlyozta az ankarai illetékes.

Mostefai 2013-ban érkezett Törökországba, de a hatóságoknak nem voltak ismereteik arra nézve, hogy később elhagyta volna az országot. A Franciaországban született 29 éves Mostefai a feltételezett terroristák egyike, akinek a nevét a francia hatóságok a támadásokkal kapcsolatban nyilvánosságra hozták. A támadáskor a mellényébe rejtett pokolgépet hozott működésbe. A merénylet helyszínén, a törmelék között talált, leszakadt ujjának lenyomata alapján sikerült őt azonosítani.

Törökország részt vesz az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció harcában az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, így rendelkezésre bocsátotta katonai repülőtereit a koalíciónak, és megszigorította a határellenőrzést is, hogy gátat szabjon a külföldi dzsihadisták beszivárgásának.

Ankara azonban arra panaszkodott, hogy a szövetségesek között nincs megfelelő mértékű információcsere, és sürgette a Nyugatot, hogy adja tovább ismereteiket a potenciális gyanúsítottakról.
Mostefai esete nyilvánvalóvá teszi, hogy a titkosszolgálati információk megosztása és a hatékony kommunikáció elengedhetetlen a terrorellenes erőfeszítések sikeréhez - mondta a tisztségviselő.
Egy nappal a párizsi támadások előtt az iraki titkosszolgálat is küszöbönálló merényletekre figyelmeztette az Iszlám Állam ellen, az Egyesült Államok vezetésével harcoló szövetségeseket, köztük Franciaországot is - tudta meg az AP amerikai hírügynökség.

Az iraki titkosszolgálat sürgős üzenetében azt írta, Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezére parancsot adott arra, hogy embereik az elkövetkező napokban indítsanak pokolgépes és más jellegű támadásokat a szövetségesek ellen Irakban és Szíriában, továbbá Irán és Oroszország ellen is.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI