2015. november 17., kedd

El a kezekkel a kürtőskalácstól!

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke nyílt levélben tájékoztatta Achim Irimescut, a kedden beiktatott Cioloș-kormány mezőgazdasági miniszterét a kürtőskalács európai védettségének elérése ügyében tett lépésekről.


kürtőskalács, Magyarország, Románia, hungarikum, Székelyföld, Achim Irimescu, Cioloș-kormány,
Fotó: Mészáros János/MTI
Az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben olvasható, hogy a kürtőskalács „Magyarország területéről származik, és ma is szorosan kötődik a magyar kultúrához”.

A több önkormányzat által létrehozott Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület azt tűzte ki célul, hogy e hagyományos terméket „Székelyföld nagykövetévé” tegye. Ezért kezdeményezte:


Megemlítették: a szaktestület 2014-ben kezdeményezte a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való bejegyzését az Európai Unióban. A nyílt levél aláírói partnerséget ajánlottak fel a miniszternek a kürtőskalács népszerűsítéséhez.
Úgy hisszük, egy korrektségen alapuló partnerségben nem megengedett a hagyományos székely kürtőskalács eredetének kitalálása, a partnerség célja pedig a termék történetének és identitásának tiszteletben tartása és népszerűsítése - áll a nyílt levélben.
Achim Irimescu hétfőn az agrárminiszter-jelölti parlamenti bizottsági meghallgatásán beszélt arról, hogy hagyományos román termékként kívánja regisztráltatni az EU-ban a kürtőskalácsot. A tárcavezető elmondta, hogy:

a kürtőskalácsról beszélt magyar hivatalos személyekkel, akikkel egyetértettek abban, hogy ez román termék.

A Magyarországon bejegyzett Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület 2013 decemberében a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM) kezdeményezte, hogy hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az EU-ban. A VM 2014 júniusában azt közölte, hogy a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította a bejegyzés kérését.

2015. január 29-én a Hungarikum Bizottság döntött a kürtőskalács felvételéről a Magyar Értéktárba.
A kürtőskalács első írásos említése 1450-ből származik, és a termék első ismert receptjének leírása a zabolai (Kovászna megye) gróf Mikes Mária 1784-ben írt szakácskönyvében olvasható.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI