2015. november 1., vasárnap

Döbbenetes dolgok derültek ki a Colectiv klubról

A Digi24 hírtelevízió által vasárnap bemutatott iratok szerint a klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól.


Club Colectiv, tűzvész, Bukarest, Románia, Goodbye To Gravity,

A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük.

A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. 


Így volt ez péntek este is, amikor tűz ütött ki a klubban: közel ötszázan vettek részt a Goodbye to Gravity rockbanda ingyenes lemezbemutató koncertjén.

A pillanatok alatt lángba borult teremből az egyetlen használható kijáraton keresztül, egymást taposva próbáltak kimenekülni az emberek: 26-an a helyszínen meghaltak, 150 embert égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vittek kórházba.

Időközben harmincra emelkedett a tűzvész áldozatainak száma: vasárnap reggel két, délután egy súlyosan megégett nő belehalt sérüléseibe, további legalább 35-nek pedig továbbra is válságos az állapota.

Az igazságügyi orvostani intézetnek sikerült valamennyi áldozatot azonosítania, a sérültek egyikének kilétét viszont továbbra sem ismerik. Több mint 50, kórházban kezelt súlyos sérültnek csak „valószínűsített” személyazonossága van, ugyanis sérüléseik és az arcukat takaró kötszerek nem teszik lehetővé, hogy a baleset körülményeit vizsgáló ügyészek hivatalosan is megállapítsák kilétüket.

A sérülteket több mint tíz bukaresti kórházban ápolják. Állapotukról Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter vasárnap reggel azt mondta:
  • 80-90-re tehető a súlyos sérültek száma,
  • 35-öt is elérheti azoké, akik még közvetlen életveszélyben vannak.
A súlyos sérültek között négy 15-16 éves is van, egyikük életveszélyes állapotban. A péntek esti tűzvészben meghalt a klub egyik — öt kiskorú gyereket egyedül nevelő — takarítónője is, akit kolléganői szerint a szórakozóhely tulajdonosai feketén foglalkoztattak 100 lejes napidíjért.

A halálos áldozatok között van a Goodbye to Gravity együttes két gitárosa.


Club Colectiv, tűzvész, Bukarest, Románia, Goodbye To Gravity,
Goodbye To Gravity. Fotó: Ștefan Dan
Énekesük, Andrei Găluț, a 2008-as román Megastar tehetségkutató vetélkedő győztese, az együttes dobosa és basszusgitárosa pedig válságos állapotban fekszik a kórházban.

A zarándokhellyé vált klub épülete előtt mécsesek százai égnek, sok száz önkéntes véradó szombaton órákig állt sorban a vérközpontok előtt. A kormány szombaton háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI