2015. november 17., kedd

Divatbemutató Isten házában — Évszázados időutazás a... jövőbe

Vitát váltott ki Kolozsváron, hogy pénteken — az ifjúsági főváros programsorozata keretében — divatbemutatót tartottak a felújított Farkas utcai református templomban.


divatbemutató, egyház, templom, Farkas utcai református templom, ZAIN - Design Expressions
Divatbemutató a templomban. Fotó: Cosmin Ignat/ZAIN
A ZAIN-Design Expressions című rendezvény keretében tartott divatbemutatón két fiatal tervező, Ovidiu Pop és Irina Voinea őszi-téli kollekcióját mutatták be mintegy 450 érdeklődő jelenlétében.

Az eseményhez a zongorán kísért Simona Baltog szoprán áriái biztosítottak zenei aláfestést.

A református gyülekezet képviselői azt követően járultak hozzá a rendezvény megszervezéséhez, hogy előzetesen megtekintették a bemutatandó ruhakollekciókat.


Szégyenletes kufárkodás


A rendezvény a kolozsvári közélet több szereplőjében is ellenérzéseket váltott ki.

A Facebookon adott hangot felháborodásának Fekete Emőke, a Kolozs megyei önkormányzat korábbi alelnöke. Az RMDSZ politikusa kijelentette: bármelyik felekezet templomában „kufárkodásnak tartja” a divatbemutatót.

Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezetének elnöke egyenesen szégyenletesnek nevezte az eseményt.

Ahogy a nagykönyvben meg van írva


A kolozsvári Szabadság napilap azonban a rendezvény szervezőinek és engedélyezőinek a védelmére kelt keddi véleménycikkében.


A cikkíró szerint a fiatalokat nem feltétlenül „a Biblia betűje szerinti hit” viszi a templomba, mégis „jó katonái lehetnek” a közösségnek, ha természetes közegüknek érezhetik az Isten házát, ha a templomajtón belépve nem kell egyben „évszázados időutazást is tenniük”.

Az egyház nyitott és befogadó


Az egyházközség elnöksége közleményben kért elnézést mindazoktól, akiket az esemény sértett, megbotránkoztatott. Közölte: a Farkas utcai templom évek óta nem csak istentiszteletek, gyülekezeti alkalmak színtere, hanem Kolozsvár kulturális életének egyik meghatározó helyszíne.

Az elnökség azt is megemlítette, hogy a templomfelújításra elnyert európai uniós pályázattal azt is vállalták, hogy teret biztosítanak különböző kulturális rendezvények számára.
Az egyházközség elnöksége fenntartja, hogy a templom továbbra is az imádság és Isten háza, a gyülekezet otthona, de kötelességünknek tartjuk, hogy ezt a közkincset megmutassuk azoknak, akik ezt értékelik. Ez egy olyan hajlék, amelybe ha valaki bekopog és tisztességes szándékkal érkezik, akkor beengedjük - áll a Kolozsvár belvárosi református gyülekezet elnökségének a közleményében.
A hatvan méter hosszú, 19 méter magas belső boltozatú Farkas utcai református templomot Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus csarnoktemplomaként tartják számon. Megépítését Mátyás király rendelte el 1486-ban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI