2015. november 13., péntek

Colectiv: megduplázódott a halottak száma

A tregédia óta eltelt két hétben több sérült halt meg, mint ahányan a tragédia éjszakáján azonnal életüket veszítették.


Club Colectiv, bukaresti tűzvész, Ponta-kormány, Goodbye To Gravity, tüntetések Romániában, Colectiv-forradalom,
Emlékfal. Fotó: Mihai Dăscălescu/Mediafax
Pénteken további két sérült vesztette életét, és ezzel 55-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

A Colectiv klubban október 30-án pusztított tűzvész.


A Goodbye to Gravity zenekar lemezbemutató koncertjén használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését.


A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

A helyszínen talált áldozatok többségének halálát a belélegzett mérgező gázok (szén-monoxid és ciánszármazékok) okozták. A kórházban ápolt súlyos égési sérültek felépülési esélyeit illetően az orvosok már korábban figyelmeztették a közvéleményt, hogy az első hét után kritikus időszak következik, amikor szövődmények léphetnek fel. Az áldozatok nemcsak a megégett légutak és bőrfelületek miatt vannak életveszélyben, hanem az elszenvedett mérgezés utóhatásai miatt is.

Nemzetközi segítségnyújtási felajánlásokat követően 37 sérültet irányítottak ausztriai, belgiumi, hollandiai, németországi, franciaországi, nagy-britanniai és norvégiai kórházakba, közülük nyolcan időközben (vagy már útközben) meghaltak. Bukarestben a tűzvész 62 sérültje fekszik még kórházban, közülük 14-nek az állapota súlyos, életveszélyes.

A vádhatóság kilenc ember ellen indított eljárást; előzetes letartóztatásba került:
  • a klub három tulajdonosa,
  • a működési engedélyt kibocsátó kerületi polgármester (őt fellebbezése nyomán később szabadon engedték),
  • a tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosai és egyik alkalmazottja, valamint
  • a katasztrófavédelmi felügyelőség egyik felügyelője, aki többször is ellenőrizte a szórakozóhelyiséget, de szemet hunyt afelett, hogy a Colectiv klubnak nem volt tűzvédelmi engedélye.

A tragédia mérlegéhez tartozik áttételesen az is, hogy a hatóságok hanyagsága és a közéletet átszövő korrupció ellen lázadva tüntetők tízezrei vonultak utcára országszerte, és a népharagra hivatkozva lemondott Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő. A médiában Colectiv-forradalomként emlegetett társadalmi megmozdulás hatására Romániában a politikusok kihátráltak a hatalom első vonalából, és Bukarestben most szakértői kormány alakul.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI