2015. november 24., kedd

A török hadsereg lelőtt egy orosz bombázót

Török harci repülőgépek lelőttek kedden reggel a török-szíriai határnál egy orosz vadászbombázó repülőgépet - jelentette több forrás.


Oroszország, Szíria, szír polgárháború, Iszlám Állam, F16, Szu-24, orosz vadászgép
A lelőtt vadászbombázó lángokban; a pilóták katapultáltak. Forrás: Twitter/HabertürkTV
Meg nem nevezett török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az „ellenséges” gép legénységét, távozásra szólította fel.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le. A minisztérium tagadta, hogy az orosz gép megsértette volna a török légteret: a gép Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és nem Törökország légterében volt, amit a földi repülésfigyelő eszközök is rögzítettek - közölte az orosz minisztérium.

Oroszország, Szíria, szír polgárháború, Iszlám Állam, F16, Szu-24, orosz vadászgép
Egy orosz Szu-24-es Szíriában. Forrás: Reuters
A Dogan török hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a gép szíriai területen zuhant le. A gép lelövéséről készült videofelvételen látszik, amint a gép kigyullad, a két pilóta katapultál és ejtőernyővel leereszkedik.

KAPCSOLÓDÓ:
Bosszút ígér Putyin a lelőtt orosz bombázó miatt
Ez nem az oroszok napja volt: Orosz újságírókat ért találat Szíriában

Az egyik pilóta fogságba esett, a másik életét vesztette


A gép a Türkmén-hegységben, a tengerparti Latakia tartomány területén csapódott a földnek. A térségben az utóbbi napokban a szíriai kormányhadsereg orosz légitámadások fedezete alatt támadott lázadókat.

A CNN Türk török hírtévé úgy tudja helyi forrásokból, hogy az egyik pilóta a szíriai türkmén kisebbség harcosainak fogságában van, a másik pilótát nagy erőkkel keresik, de az a feltételezések szerint életét vesztette: szíriai lázadók azt állítják, a kezükre került, és megölték.

A felkelők később egy videót juttattak el a Reuters brit hírügynökséghez, amelyen a pilóta látható mozdulatlanul a földön fekve, a lázadók szerint halott. A felkelők parancsnokhelyettese azt közölte, hogy a vadászbombázó mindkét katapultáló pilótáját még a levegőben lelőtték a szíriai türkmén fegyveresek.

Oroszország, Szíria, szír polgárháború, Iszlám Állam, F16, Szu-24, orosz vadászgép
A török hadsereg radarképes bizonyítéka; pirossal az orosz, kékkel a török gép (F-16) útvonala. Forrás: Twitter/CNN Türk
A török hadsereg vezérkara nyilvánosságra hozta a török légierő által lelőtt Szu-24-es orosz harci gép repülési adatait, amelyeket a török radarrendszerek rögzítettek.

Ezek szerint a Szu-24-es Kizildag szíriai hegyvidéki területen — a török határtól 11,5 kilométerre — csapódott földbe. A gép a Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, és mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe, öt kilométert tett meg Törökország területén. Ebben térségben a határvonal keskeny öbölszerű nyúlványt képez.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök október 17-én arra figyelmeztetett, hogy Törökország le fogja lőni a légterét megsértő harci repülőgépeket. Egy nappal korábban a NATO-tagország lelőtt egy ismeretlen eredetű drónt a szíriai határ mentén.
Lelőttünk egy drónt. Ha egy repülő lett volna, ugyanezt tettük volna. (...) Aki megsérti határainkat, azoknak megadjuk a szükséges választ" - mondta Davutoglu.
A török miniszterelnök figyelmeztetése előtt néhány nappal Oroszország kétszer is megsértette Szíriában bombázó harci repülőivel Törökország légterét, ami éles bírálatokat váltott ki mind Ankara, mind pedig a NATO részéről, amelynek Törökország is tagja. Az hasonló incidensek elkerülése végett a két ország hadserege közvetlen telefonvonalat hozottak létre.
Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve.

Putyin szóvivője: a bombázó Szíria felett repült


Kreml — Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő által — „hitelt érdemlően” tudatta, hogy a lelőtt gép szíriai terület felett repült. A szóvivő szerint várható, hogy Vlagyimir Putyin államfő hamarosan nyilatkozik az ügyben.Videofelvétel a lezuhant gépről

Az orosz védelmi minisztérium is közölte, hogy bizonyítani tudja: a gépet nem a török légtérben lőtték le.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy