2015. november 6., péntek

A kis herceg — Egész estés mesefilm már a mozikban

Egész estés animációs film készült Antoine de Saint-Exupéry klasszikusából, A kis hercegből.


A kis herceg, animáció, Antoine de Saint-Exupéry, film, irodalom, kultúra, Mark Osborne,

Az eredeti mű előtt tisztelgő, de modern elemeket beépítő francia-kanadai alkotást csütörtöktől játsszák a magyarországi mozik.

A történet főhőse egy kislány, akit édesanyja túlságosan korán kezd felkészíteni a felnőtt életre, ám szigorú menetrend szerint zajló napjaikat megzavarja a furcsa, de jólelkű szomszéd. A pilóta egy különleges világot mutat meg kis barátjának, amellyel sok évvel ezelőtt a kis herceg ismertette meg őt. A kislány varázslatos utazásra indul saját képzeletében és a kis herceg világában, és ő is megtanulja, hogy ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

A gyönyörűen kivitelezett animációt az amerikai Mark Osborne írta és rendezte, aki korábban a DreamWorks Oscar-díjra jelölt animációját, a Kung Fu Pandát is jegyezte. A kis herceg azonban merőben eltér a Kung Fu Panda világától: egyáltalán nem pörgős akciófilm, hanem egy őszinte tisztelgés Antoine de Saint-Exupéry több mint hét évtizede írt világhírű regénye, és a szintén a francia alkotó által készített illusztrációk előtt.

Saint-Exupéry klasszikusának modern animációs filmmé adaptálása nyolc évvel ezelőtt kezdődött, amikor a három francia producer, Aton Soumache, Dimitri Rassam és Alexis Vonard zöld utat kapott az író hagyatékát kezelő Olivier d'Agay-tól a moziváltozat elkészítésére. Osborne új történetet teremtett az eredeti alapanyag köré, így a mai világunkba ágyazva élhetjük át a kis herceg kalandjait.A mese szereplőinek számos világsztár kölcsönözte hangját:
  • a pilótát Jeff Bridges,
  • az anyát Rachel McAdams,
  • a rózsát Marion Cotillard,
  • a rókát James Franco,
  • az üzletembert Albert Brooks,
  • a kislányt Mackenzie Foy,
  • a kígyót Benicio Del Toro,
  • a hiú embert Ricky Gervais,
  • a királyt Bud Cort,
  • a kis herceget Riley Osborne személyesíti meg.

A regényben a kisfiú elhagyja bolygóját és barátját, a rózsát, hogy meglátogassa más aszteroidák furcsa lakóit, mielőtt a Földre érkezne. Itt találkozik a könyv narrátorával, a pilótával. A könyv megrendítő véget ér, mert a kis herceg úgy dönt, elhagyja testét és visszatér bolygójára.
A könyv először 1943-ben jelent meg és azóta világszerte 80 millió példányban kelt el. Az arisztokrata származású francia író, költő és úttörő repülős meséje a legolvasottabb és legtöbbet fordított francia könyv, több, mint 250 nyelvre és dialektusra fordították le eddig, és megjelent Braille-változatban is. 
Saint-Exupéry nem érhette meg könyve sikerét: 1944-ben egy szövetségi küldetés során a mediterrán térségben eltűnt. Azonosító karkötőjét 1998-ban, gépének roncsait 2000-ben találták meg Marseille partjainál.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI