2015. október 10., szombat

Zoran Milanovic nem tud leállni: ismét belerúgott Magyarországba

A horvát miniszterelnök szombaton újságíróknak nyilatkozva kijelentette: „Magyarország jó volt Horvátországhoz a délszláv háborúban, mert ez nem került neki semmibe, most azonban akadályozza az igazságügyi együttműködést”.


diplomácia, Horvátország, Magyarország, migráció, Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Zoran Milanovic, MOL, INA, Hernádi Zsolt,
Orbán Viktor és Zoran Milanovic Budapesten 2012. május 7-én. Fotó: Botár Gergely/MS
Milanovic úgy ítéli meg, hogy nem őt vagy a kormányát kell felelőssé tenni azért, mert Magyarország és Horvátország között megromlott a viszony.

Milanovic szerint a felelősök:
  • az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség,
  • Ivo Sanader volt kormányfő,
  • a budapesti kormány és
  • Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
Az egész azzal a bűncselekménnyel és korrupciós vádakkal áll összefüggésben, amely az INA horvát olajipari vállalat körül kialakult, és amely ügyben Budapest visszautasítja az együttműködést a horvát igazságszolgáltatással.

„Ha nem félsz az igazságszolgáltatástól és az igazságtól, akkor együtt kell működnöd” - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarország rejtegeti a Mol magyar olajipari vállalat elnökét, aki Horvátországban a legsúlyosabb bűncselekményt követte el. Megjegyezte, hogy fordított esetben Horvátország együttműködne.
A horvát ügyészség tavaly márciusban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Azzal vádolja, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről és azt a horvát állam vegye át. 
A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a vádakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.
Milanovic kiemelte: a vádakat nem ő írta és nem is ő vezette az eljárást, hanem a horvát állam.

A horvát miniszterelnök kijelentette azt is, hogy Horvátországban jobban működik a jogállamiság mint Magyarországon, mondván, a horvát igazságügy független, míg a magyart befolyásolja a politika.

„Ezek olyan dolgok, amelyekről nyíltan kell beszélni, mert nem tegnap óta tart, tudjuk már évek óta, ezért nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk” - mondta.

Hirdetés ________________________________________

Székely Nemzeti Tanács, Székelyföld, őrtüzek, Székelyföld határai, lármafa, székely autonómia,
_______________________________________  Hirdetés

Újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy pénteki nyilatkozata miatt, miszerint „Magyarország Európa vakbele”, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet, megismételte kijelentését:
Az, aki elkeríti magát, saját magából csinál vakbelet.
Milanovic leszögezte, hogy kormánya Németország, Ausztria és az EU szellemében politizál.
A másik oldalon egy olyan ország áll, amelyet 60 évvel ezelőtt legázoltak a szovjet tankok, ugyanakkor mégsem épített drótkerítést senki köréjük. A határok nyitva voltak és több ezer magyar jött akkor Horvátországba, és senki sem küldte őket vissza - mondta.
Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök az utóbbi néhány napban több negatív és sértő megjegyzést is tett Magyarországra és a magyar kormányra. Horvátországban november 8-án parlamenti választást tartanak. A szociáldemokrata kormány mandátuma végére sokat vesztett népszerűségéből, amiért taktikát váltott, és hazafias retorikával próbálja megtartani a hatalmat.

Az Európai Unióhoz 2013-ban csatlakozó ország nagy migrációs nyomásnak van kitéve, az utóbbi néhány hónapban Szlovéniával, Szerbiával és most már Magyarországgal is feszültté vált a viszonya.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI