2015. október 7., szerda

Victor Ponta cikkcakkjai migráns-ügyben

A román kormányfő migráns-ügyben tanúsított álláspont-változtatásáról cikkezik szerdai számában az Adevărul román napilap.


illegális bevándorlás, Magyarország, menekült-kvótarendszer, román-magyar kapcsolat, Románia, Schengen, schengeni övezet, Victor Ponta, Adevărul, sajtószemle, Zaatari
Ponta vasárnap meglátogatta a jordániai Zaatari menekülttábort. Forrás: gov.ro
A liberális kötődésű ellenzéki újság a Victor Ponta cikkcakkjai migráns-ügyben című cikkben összevetette Ponta szeptember elejétől hangoztatott megnyilatkozásait.

A lap emlékeztet arra, hogy Ponta a hét elején hibának nevezte, hogy Románia Magyarország és Szlovákia mellett szavazott a kötelező kvótarendszer ellen, és megjegyzi, hogy a migránsválság idején a román kormányfő többször módosította álláspontját.

Szeptember elején a román kormányfő a migránsok befogadása mellett tört lándzsát.

Ostobaság, hogy azért ne fogadjuk be a muzulmánokat, mert valamennyien terroristák, és zárjuk le a határokat. Tényleg? De hiszen tetszett, amikor a román külföldi munkavállalók Európába mehettek. Nem zárhatjuk le a határokat, európai szemléletű politikát kell folytatnunk - idézte a lap Pontát.
Ponta szeptember eleji, teljes nyitottságot hangoztató véleménye ellenére, az uniós belügyminiszterek szeptember közepén tartott rendkívüli tanácskozásán Románia azon az állásponton volt, hogy nem ért egyet a neki kijelölt 7 ezres kvótával.

Ennek szellemében a szeptember 22-i uniós belügyminiszteri találkozón Románia a kötelező kvóták ellen szavazott. Az akkori voks után Ponta sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Románia álláspontjával kevés tagállam értett egyet.
Kisebbségben voltunk, és a többségi szavazás nyomán más határozat született - írta Ponta közösségi oldalán.
A lap megjegyezte, hogy akkor a román miniszterelnöknek nem volt semmi megjegyezni valója azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek Romániához hasonlóan a kötelező kvóták ellen szavaztak.

Ezt követően, két hét leforgása alatt radikálisan megváltozott Ponta álláspontja, hiszen a hét elején a parlamentben tartott beszédében már így vélekedett: Románia ugyan nem ért egyet a kötelező kvótákkal, de „hiba volt Magyarországgal és Szlovákiával közösen az Európai Unió többi része ellen szavazni”.

Az Adevărul megjegyezte: Ponta egy hónap alatt megfeledkezett arról, hogy ő is támogatta Románia hivatalos álláspontját a menekültkérdésben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI