2015. október 11., vasárnap

Soós Zoltán a marosvásárhelyiek polgármesterjelöltje

Az RMDSZ jelöltje nyerte meg a marosvásárhelyi magyarok vasárnapi előválasztását; ő lehet a magyarság polgármesterjelöltje a 2016-os önkormányzati választásokon.


Marosvásárhely, marosvásárhelyi előválasztások, RMDSZ, Portik Vilmos, Barabás Miklós

Soós Zoltán a szavazatok 62,04 százalékát szerezte meg.

Az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje, Portik Vilmos 28,9 százalékos támogatottságot ért el. A harmadik jelöltre, a független Barabás Miklósra a választók 8,83 százaléka szavazott.

Az RMDSZ, az EMNP és a Magyar Polgári Párt márciusban kötött megállapodása értelmében valamennyi párt az előválasztást megnyerő jelölt mögé sorakozik fel az önkormányzati választáson, a pártok egybecsengő álláspontja szerint ugyanis csak a magyarság közös jelöltje válthatja le tisztségéből a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármestert.

Az előválasztások választói névjegyzékére a marosvásárhelyi magyar szavazópolgárok mintegy negyedrésze vétette fel magát. A regisztráltaknak azonban csak mintegy 40 százaléka élt a szavazati jogával.

Továbbviszik a politikai alakulatok közötti összefogást


Soós Zoltán az eredményhirdetés után kijelentette, máig az RMDSZ jelöltje volt, holnaptól minden változást akaró marosvásárhelyi magyar emberé.

Célom, hogy Marosvásárhely egy élhető város legyen, egészséges, ahol nincsenek etnikai konfliktusok, és ahol a magyarság újra otthon érezheti magát. Közös ellenfelünk a polgármester, aki elszigetelte a várost, és egymás ellen hangolta a magyar és a román közösséget - jelentette ki a politikus.
Soós Zoltán az RMDSZ mellett a jelöltet nem állító MPP támogatását is élvezte.

A történész végzettségű 41 éves Soós Zoltán nyolc éve vezeti a Maros Megyei Múzeumot, 2012 óta az RMDSZ önkormányzati képviselője, nős, öt gyermek édesapja.

Figyelmeztető jel az RMDSZ számára


Portik Vilmos az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón gratulált a győztesnek, de hozzátette, tőle függ, hogy Marosvásárhely is győztese lesz-e az előválasztásnak.


Az alulmaradt jelöltek eredményeit összeadva kijelentette: „a marosvásárhelyiek csaknem negyven százaléka mondott nemet az RMDSZ-es pártpolitikára”. Úgy vélte, ez figyelmeztető jel az RMDSZ számára.

Portik Vilmos szerint az előválasztás győztesének elsősorban a saját pártján belül kell meggyőznie a kételkedőket arról, hogy „Marosvásárhely akkor válik az előválasztás nyertesévé, ha létrejön a mindenkit befogadó, jogilag is jegyzett választási koalíció”. Emlékeztetett arra, hogy az EMNP számára ez az egyetlen elfogadható megoldás a közös indulásra, de erről mindeddig az RMDSZ ellenállása miatt nem született egyezség.

Politikai háttér és támasz nélkül


A független Barabás Miklós is gratulált a győztesnek. Eredményét azzal magyarázta, hogy azt egy kis kampánycsapat segítségével, mindenféle politikai háttér és támasz nélkül érte el.

Arról, hogy a továbbiakban miként fog viszonyulni a nyerteshez, azt mondta, indulásakor sem volt arról szó, hogy támogatni fogja azt a személyt, aki megnyeri az előválasztást.
Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. 
A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. 
A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI