2015. október 12., hétfő

Siet a tél: Székelyföldön már leesett az első hó

Erdélyben megérkezett a havazás: hétfőn 15 centis hó esett a Gyilkos-tó környékén, hóátfúvások nehezítik a közlekedést.


havazás, Székelyföld, hófúvás, fagy, közlekedés, Gyilkos-tó, Békás-szoros,
Kivételesen korán érkezett a havazás idén
Az éjszakai mínusz 6 fokos hideg miatt több jármű nem tudott áthaladni a Békás-szoroson.

A Gyergyószentmiklós-Gyilkos-tó közötti országúton nehézkes a közlekedés, ezért ajánlott téli gumiabroncsokkal és hólánccal felszerelkezve útnak indulni.

A vendéglátósok hólapátokkal próbálták megtisztítani az utat, hogy vendégeket tudjanak fogadni. A hóeltakarítás ugyanis nem éppen a legmegfelelőbb.

Várható időjárás Magyarországon


Fokozatosan északkeleten is megszűnik a csapadék, éjszaka már csak néhol lehet szitálás. Hajnalban helyenként köd képződik. Kedden is sok lesz a felhő, lassan szűnnek meg a ködfoltok. Csak rövid időre süthet ki a nap, délután pedig délnyugat felől újból vastagszik a felhőzet.

Napközben helyenként szitálás, gyenge eső előfordulhat, késő délutántól, estétől pedig délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor; a Dunántúlon a délkeleti szél néhol megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között valószínű, de a tartósabban derült tájakon fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 9 és 15 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában


Zakopanéban is lehullott az első hó
Fotó: EPA/MTI
A Brit-szigetektől nyugatra, valamint Közép-Európa nagy részén anticiklon alakítja az időjárást. Területén a párásság és köd feloszlása után változóan felhős az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

Ugyanakkor Dél-Európa, valamint Izland és Északkelet-Európa fölött ciklonok örvénylenek. Hatásukra a felsorolt vidékeken többnyire erősen felhős az ég, délen és nyugaton többfelé az eső esik, északkeleten havazik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet északon, északkeleten általában 10, az Urál előterében 0 fok alatt alakul. Kontinensünk nyugati és középső részén jobbára 10 és 17 fok között változik a csúcshőmérséklet. Délen ennél melegebb van, ott a kora délutáni órákra 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Cipruson helyenként 30 fok is előfordul.

Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte kissé szárazabb, majd ismét egyre nedvesebb, enyhébb léghullámok érkeznek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: M1