2015. október 6., kedd

Ponta rövid útja a helyestől a hibásig

A román kormányfő egy hétfő esti televíziós interjúban nem vitatta a riporter azon kijelentését, miszerint „hiba volt egy csoportba kerülni” Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával.


illegális bevándorlás, Magyarország, menekült-kvótarendszer, román-magyar kapcsolat, Románia, Victor Ponta, Schengen, schengeni övezet, Klaus Johannis
Victor Ponta. Fotó: Sebastian Marcovici/Mediafax
Victor Ponta véleménye mindössze pár óra alatt radikális változáson ment át. Micsoda meglepetés!


Hétfő délelőtt, a kormány migrációs-jelentésének bemutatásakor, Ponta még úgy vélekedett: „helyes volt, hogy Románia a kötelező menekültkvóták elvével nem értett egyet Brüsszelben”.

Bár a műsorban Ponta kijelentette, hogy a rossz döntésért közösen viseli a felelősséget Klaus Johannissal, burkoltan az államfőt vádolta. Magyarázata szerint nagyon nehéz lett volna visszakozni, miután Johannis bejelentette, hogy Románia ellenzi a kötelező kvótákat. Úgy ítélte meg ugyanis, hogy ez nem olyan téma, amelyben konfliktust kell vállalnia az elnökkel.
Azt gondolom, hogy ez a fejezet véget ért, és megtanultuk belőle, hogy nem kell föltétlenül Magyarországgal lennünk a többiek ellen. Azt kell mérlegelni, hogy mit lehet nyerni akkor, ha nem szegülünk szembe Európával - jelentette ki a kormányfő. 

Itt a Schengen! Hol a Schengen?


A miniszterelnök kifejezte reményét, hogy Romániát nem „állítják sarokba” Európában álláspontja miatt.

Ez nem jelenti azt, hogy hallgatnunk kell Schengen kérdésében. Nem korrekt, ami a schengeni csatlakozás ügyében velünk történik - mondta Ponta
A román kormányfő ezzel arra utalt, hogy Románia 2011 óta teljesíti a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit, de az EU néhány tagállama továbbra is ellenzi felvételét.

Victor Ponta elmondta, Románia nem mondott le arról a szándékáról, hogy csatlakozzék a schengeni övezethez, de Németország és Franciaország eddig „nem jelezte, hogy támogatná” ezt a törekvést, és Romániának ezt tudomásul kell vennie. Ezért Románia nem is ragaszkodott ahhoz, hogy az igazságügyi és belügyminiszterek következő tanácskozásán ez a téma napirendre kerüljön.

Az ellenszegülés okai között a miniszterelnök az ellenző országok belpolitikáját említette. Szerinte a csatlakozást ellenző országokban „nem mutat jól” Románia támogatása a schengeni csatlakozás kérdésében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI