2015. október 5., hétfő

Ponta: Hiba volt Magyarországgal szövetkezni

A román miniszterelnök a képviselőházban mutatta be a kormány jelentését a migrációról. 

menekült-kvótarendszer, illegális bevándorlás, Románia, Magyarország, román-magyar kapcsolat, Victor Ponta,
EU-piroslap a kvótarendszert ellenző tagállamoknak.
Illusztráció: Lubomír Kotrha/Reflex
Victor Ponta szerint helyes volt, hogy Románia a kötelező menekültkvóták elvével nem értett egyet Brüsszelben, de...

Hiba volt, hogy Bukarest Magyarországgal és Szlovákiával együtt az Európai Unió többi tagállama ellen szavazott. „Mostantól az EU-val szolidáris, európai, építő álláspontja kell legyen Romániának is” - mondta Ponta.

Kerülik Romániát, mint ördög a tömjént


Amúgy Romániára nem nehezedik különleges migrációs nyomás, nagyjából ugyanannyi menekültkérelem érkezett a román hatóságokhoz, mint egy évvel korábban - derült ki Ponta raportjából:
  • az idei első kilenc hónapban 944 menekültkérelmet jegyeztek a tavalyi 900-hoz képest; augusztusban csak 18 ilyen kérelem érkezett a román hatóságokhoz,
  • a román hatóságok az idén 172 külföldit küldtek vissza hazájukba a tavalyi 111-hez képest.
Ezek a számok azt mutatják, hogy reális migrációs nyomás nem nehezedik Romániára, hiszen a bevándorlás ugyanolyan méretű, mint amekkora az előző években volt.
menekült-kvótarendszer, illegális bevándorlás, Románia, Magyarország, román-magyar kapcsolat, Victor Ponta,
Románia két, 500-500 férőhelyes tábort alakított ki az esetleg megnövekedett létszámú migránsok elszállásolására, de eddig nem kellett igénybe venni.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Román problémamegoldás: létrehoznak egy bizottságot


Ponta szerint Románia nincs felkészülve a bevándorlók integrálására, ezért egy testületet hoznak létre, amely egyebek mellett:
  • törvénymódosításokat javasol;
  • megvizsgálja a helyi hatóságokkal az integrációs lehetőségeket;
  • erőfeszítéseket tesz a menekültáradat miatt „újjáéledt populista és idegengyűlölő diskurzus visszaszorítására”.
Ponta hangsúlyozta, hogy Románia mentalitásváltásra kényszerül, és ezentúl nem csak a bevándorlás megelőzésére kell összpontosítania, hanem a migránsok integrálására alkalmas mechanizmusokat is meg kell teremtenie, ugyanis az európai menekültválság miatt a helyzet jelentősen megváltozott.

Ponta szégyenletesnek nevezte, hogy Románia még egy eurót sem költ egy politikai menekültre egy 2006-os törvény értelmében, és jelezte, hogy ezt a jogszabályt módosítani fogják.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI