2015. október 9., péntek

Pálinkalovagokat avatnak Erdélyben

A magyarországi, felvidéki és vajdasági után Erdélyben is Pálinka Lovagrend alakul; az alakuló ülést szombaton tartják a Marosvásárhely közelében levő marosugrai Haller kastélyban.


pálinka, pálinka lovagrend, Erdély, Haller kastély,
Képünk illusztráció. Fotó: Beliczay László/MTI
Egyesületi formában már bejegyezték az erdélyi lovagrendet.

A szombati ceremónián — egy sajátos szertartás keretében — a kilenc alapítót ütik pálinkalovaggá. A lovagrend nyitott marad mindazok számára, akik Erdélyben foglalkoznak pálinkafőzéssel és forgalmazással.

A ceremóniára a többi pálinka lovagrend képviselői mellett olyan tisztségviselőket is meghívtak, akik tehetnek az erdélyi pálinkakultúra fejlesztéséért.

Hirdetés  _______________________________________
Székely Nemzeti Tanács, Székelyföld, őrtüzek, Székelyföld határai, lármafa, székely autonómia,
_______________________________________  Hirdetés

Domokos István, a lovagrend egyik alapítója, azért tartotta fontosnak, hogy a magyarországi, felvidéki és vajdasági után megalakuljon az Erdélyi Pálinka Lovagrend is, mert Székelyföldön a pálinka számít nemzeti italnak, sem a bor-, sem a sörkészítésnek nincsen hagyománya. A lovagrendnek szerinte az erdélyi pálinkafőzés a hagyományait kell képviselnie, és meg kell keresnie a pálinka helyét a következő évtizedekre.

Domokos azt nevezte az erdélyi pálinkafőzők legnagyobb gondjának, hogy pálinka néven csak a Magyarországon és Ausztria négy keleti megyéjében készített párlat forgalmazható az Európai Unióban. Romániában a „palinca” megnevezés használható.
A Gyurcsány-kormány annak idején úgy védett le egy terméknevet, hogy azzal nekünk Székelyföldön az anyanyelvünket korlátozza. Székelyföldi magyar állampolgárként a világkupa-nyertes termékeink címkéjén csak a gyümölcs nevét írhatjuk magyarul, a pálinka megnevezést kénytelenek vagyunk románul használni - nyilatkozta az MTI-nek Dezső Tibor sepsiszentgyörgyi pálinkafőző, az alakuló lovagrend szakmai vezetője.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI