2015. október 28., szerda

Osztrák belügyminiszter: Igen, kerítést építünk a határra!

„Természetesen kerítésről is szó van” - közölte Johanna Mikl-Leitner az ORF osztrák közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy Ausztria erősíteni kívánja az osztrák-szlovén határ ellenőrzését.


Ausztria, osztrák-szlovén határ, határkerítés, migráció, illegális bevándorlás, műszakai határzár, Johanna Mikl-Leitner
Képünk illusztráció. Fotó: Ujvari Sandor/MTI
Természetesen kerítésről van szó, de nem arról, hogy lezárjuk a határt” - fogalmazott Johanna Mikl-Leitner, utalva arra az előző nap már elhangzott bejelentésére, hogy Ausztria "megerősített létesítményeket" hoz létre a határon.
Ezek a létesítmények segíthetnek abban, hogy a menekültek rendezett, ellenőrzött formában lépjék át a határt - mondta a miniszter.
Johanna Mikl-Leitner kedden délután jelentette be, hogy „építési jellegű” műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet. Ebben a nyilatkozatában azonban a tárcavezető kerítésről még nem tett említést.
Fel kell készülni arra, hogy amennyiben kiéleződik a helyzet a határon, akár az időjárás miatt, akár amiatt, hogy az emberek agresszívabbá válnak, rögtön reagálni lehessen a megváltozott állapotokra - jelentette ki a szerda reggeli interjúban a miniszter.
Mikl-Leitner arra a kérdésre, miszerint ezzel akarják-e csökkenteni az Ausztriába áramló menekültek számát elmondta: elsődleges szempont a migránsok szervezett átengedése a határon.

A politikus kijelentette: a menekülteket nem Ausztria küldi Németországba, mint ahogyan nem Szlovénia küldi Ausztriába sem. Mikl-Leitner úgy vélte: a nagy menekültáradatot Németország augusztus végi bejelentése indította el, amely szerint befogadja a szíriai migránsokat. Arra a kérdésre, miszerint kritikával illeti-e Németország menekültpolitikáját, a miniszter úgy válaszolt: „a jelzéseknek következményük van és jelenleg ezeket a hatásokat érezzük.”

Gerald Klug védelmi miniszter az ORF rádióban elmondta: konténert vagy mobilkerítést tart elképzelhetőnek a menekültek ellenőrzött terelésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az emberi bánásmódot nem szabad figyelmen kívül hagyni, szerinte ugyanis Magyarország az épített drótkerítéssel „átlépte az emberiesség határát”.

Heinz Patzelt, az Amnesty International ausztriai szervezetének vezetője a szerda reggeli rádióműsorban kijelentette: a kerítés jele a szolidaritás feladásának. Úgy vélte: emberi jogi szempontból megengedhető, ha Ausztria védi a határait, egészen addig, amíg az ország a menekültek befogadását nem utasítja el és igazságos eljárást alkalmaz a migránsokkal szemben.

Sokáig tabunak számított a „kerítés” szó az osztrák belpolitikában - hangzott el az ORF késő esti műsorában kedden. A belügyminisztériumra hivatkozva a híradás azt közölte: a Spielfeldnél lévő határszakaszon több mint két kilométer hosszú kerítés épülhet, egészen a Mura folyóig.

A híradó által ismertetett adatok szerint a múlt héten 58 ezer ember érkezett Szlovéniából Ausztriába, kedden tízezren lépték át a határt a német-osztrák szakaszon. Ausztriában 14 500 átmeneti befogadóhely van, 4500 menedékkérelmet benyújtó pedig különböző szállásokon kapott helyet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI