2015. október 12., hétfő

Összefogás Székelyföld határainak kivilágításáért

Székelyföldön pártfeletti összefogással készülnek arra, hogy október 24-én este őrtüzekkel és az ég felé irányított fénycsóvákkal világítsák ki a történelmi régió határait.


Székelyföld, Székely Nemzeti Tanács, RMDSZ, EMNP, MPP, Székelyföld, őrtüzek, Székelyföld határai, lármafa, székely autonómia,
Grafika: Toró Attila
Mindhárom magyar párt — Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Erdélyi Magyar Néppárt, Magyar Polgári Párt — Kovászna megyei vezetője támogatásáról biztosította a szervező Székely Nemzeti Tanácsot.

Tamás Sándor megyei RMDSZ-elnök kijelentette: a határok kivilágítását nem napi politikai kérdésnek, hanem nemzeti ügynek tekintik, melyben az SZNT mellett állnak. A politikus hozzátette, hogy az RMDSZ színeiben megválasztott polgármesterek tevőlegesen is részt vállalnak a határok kivilágításának a szervezésében.

Balázs Attila, az EMNP és Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke is azt hangoztatta, hogy nemzeti ügyekben nincs helye a pártok közötti vitának.

Gazda Zoltán, a tiltakozás fő szervezője elmondta, hogy az elmúlt hetekben Székelyföld szinte valamennyi határközségének az elöljáróival, lelkészeivel tárgyaltak, valamennyi településen bejelentették a demonstrációt, mely 17 óra 30 perckor mindenütt ökumenikus istentisztelettel kezdődik, a határok kivilágítására pedig 18 óra 45 perctől 19 óráig kerül sor.

Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy valamennyi helyszínen lesz tűzfelelős, aki az őrtűz eloltásáért felel majd. Hozzátette, hogy a csendőrség máris érdeklődött a megmozdulás részletei felől, de hatósági gáncsoskodást eddig nem tapasztaltak.

Egy korábbi sajtótájékoztatón Izsák Balázs SZNT-elnök elmondta, a megmozdulás elsődleges célja, hogy közösségi élményt adjon a résztvevőknek. Ugyanakkor azt kívánják tudatosítani általa, hogy a székely zászló mellett Székelyföld körvonala is jelkép, és meg akarják mutatni, hogy Székelyföld körvonala nem azonos a román kormány által javasolt közép-régió körvonalával.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI