2015. október 23., péntek

Orbán Viktor: Ez nem bevándorlás, ez invázió

A multikulturalizmus párhuzamos társadalmakat hoz létre Európában, ez pedig megkérdőjelezheti az európai élet pilléreinek számító értékeket - mondta a magyar miniszterelnök a spanyol Intereconomía TV nevű csatornának adott interjújában.


Orbán Viktor, migráció, illegális bevándorlás, Magyarország, Európai Unió, párhuzamos társadalmak, iszlám, muzlim
Orbán Viktor. Forrás: EPP/MTI
A párhuzamos társadalmak azt jelentik, hogy az európai élet pillérei — a szólás- és a vallásszabadság, a jogegyenlőség, a nemek közötti egyenlőség — mind megkérdőjeleződhet. Ezért nem támogatja a párhuzamos társadalmakat - jelentette ki a kormányfő.

Kifejtette, hogy ha az unióba érkezők megtartják saját, különböző értékeken alapuló közösségeiket, akkor az együttélés miatt előbb-utóbb az európaiaknak is el kell fogadniuk azokat. Így az egyetlen út nem engedni belépni őket, és nem hagyni, hogy párhuzamos társadalmakat hozzanak létre - mondta.

Orbán szerint Európának meg kell őriznie értékeit, és ha komolyan veszi hagyományait, keresztény gyökereit, képes lesz újra virágozni és naggyá válni. Ugyanakkor hibának nevezte, hogy az Európai Unió alapvető dokumentumaiban nincsenek rögzítve az európai keresztény gyökerek. Anélkül pedig „hogyan is védhetnénk azokat?” - jegyezte meg.
A migrációs krízis jó alkalom arra, hogy világossá tegyük, az európai élet keresztény értékeken alapul.
Orbán Viktor utalt arra is, hogy „ha valaki velünk akar élni, annak először is fel kell fednie, hogy kicsoda, mik a szándékai, és minden ilyen kérdést tisztázni kell.”
De most nem ez történik. Nem tudni, kik ők, nem tudni, mik a terveik, hogyan akarják fenntartani az eszméiket, nem tudni, hogy tiszteletben tartják-e kultúránkat, törvényeinket. Ez egy szabályozatlan, ellenőrizetlen folyamat, amelynek a definíciója invázió - mondta Orbán Viktor.
Európai Unió, illegális bevándorlás, Magyarország, migráció, Orbán Viktor,
Illegális bevándorlók Szlovéniában. Fotó: Darko Bandic/AP/MTI
A kormányfő kitért arra, hogy a migrációval kapcsolatos viták néha nem logikusak, mivel a kérdésnek több dimenziója is van:
  • az első, hogy milyen Európát szeretnénk, a párhuzamos társadalmakról szól;
  • a második a demokratikus dimenzió, az hogy senki nem szavazott arról, ami jelenleg történik, hogy migránsok milliói érkeznek Európába;
  • a harmadik, hogy miként kell kezelni a válságot, mit kell tenni az érkezőkkel.

Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a schengeni zónán belül szabadon lehessen mozogni, védeni kell a külső határokat. Görögországnak és Olaszországnak uniós regisztrációs pontokat, ún. hot spot-okat kell létesíteni, szét kell választani a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat. „Ez egy hatalmas lépés lenne előre” - hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI