2015. október 1., csütörtök

Orbán az ENSZ-ben: Ez nem menekültválság, ez népvándorlás

A magyar kormányfő szerdán New Yorkban, az ENSZ migrációval foglalkozó, rendkívüli, magas szintű tanácskozásán mondott beszédet.


ENSZ, migráció, menekültválság, Orbán Viktor, Európa, menekült-kvótarendszer, ENSZ-közgyűlés,
New Yorkban sem ijedt meg a saját árnyékától a magyar kormányfő: ismételten kimondta azt, amit mások (még) nem mertek. Fotó: Botár Gergely/MS/MTI
Orbán Viktor arra sürgette az ENSZ főtitkárát, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a terhek globális megosztásáról, egy világszintű kvótarendszer létrehozásáról.

A miniszterelnök szerint Európa nem lesz arra képes, hogy egyedül viselje migráció terheit, ezért „a nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként”.

A kormányfő úgy fogalmazott: ha a jelenlegi trendekben nem áll be változás, a tömeges bevándorlás destabilizálni fogja Európát.
Különböző becslések vannak, megítélésünk szerint azonban korlátlan a folyamatban részt vevő emberek utánpótlása. Ez nem elmélet, hanem tény: a magyar határhoz Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és legújabban a szubszaharai térségből is érkeznek - jelentette ki.
Orbán szerint azok, aki otthonuk elhagyása mellett döntöttek, „országaik rossz kormányzásának” és „olyan elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek az áldozatai, amelyek különböző térségekben háborúkhoz vezettek”.
Egyben a mi elhibázott, teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánk áldozatai. A jelentős üzletté vált emberkereskedelem áldozatai, szenvedésük elmondhatatlan.
A kormányfő kiemelte, hogy erkölcsi kötelesség visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat.
Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra. Abban kell támogatnunk őket, hogy visszakapják saját életüket, saját hazájukban. Ennek elérése érdekében békét kell teremtenünk és gazdasági fejlesztési tervet kell kidolgoznunk országaikban - szögezte le.
A miniszterelnök felhívta a tanácskozás részvevőinek figyelmét arra, hogy keresztény országból érkezett, és hangsúlyozta, hogy „a keresztény hozzáállás nem tűr meg semmilyen muzulmán-ellenes politikát”.
A muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért. Mindannyiukat felhívom, hogy csatlakozzanak azokhoz az erőfeszítéseinkhez, amelyek célja a muzulmán-ellenes hangulat terjedésének megakadályozása - jelentette ki.
Az ENSZ múlt héten elfogadott új fenntartható fejlődési céljaira utalva a miniszterelnök leszögezte: „a migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősségteljesnek kell lennie”.

Orbán Viktor beszéde teljes terjedelmében:

Mindenekelőtt engedjék meg, hogy megköszönjem a Főtitkár úrnak, hogy összehívta ezt a fontos tanácskozást. Ez jól időzített rendezvény, mivel még mindig nem sikerült úrrá lennünk az előttünk álló egyik legkomolyabb kihíváson.

Kedves Kollégák!

A megfelelő válaszok megtalálását akadályozza, hogy nincs egyetértés a kihívás természetét illetően. Ez nem menekültválság. Ez népvándorlás, amely gazdasági bevándorlókból, menekültekből, menedékkérőkből és külföldi fegyveresekből is áll. Ellenőrizetlen és szabályozatlan folyamat.

Excellenciás Hölgyek és Urak!

Nincs egyetértés a kihívás méretéről sem. Különböző becslések vannak, megítélésünk szerint azonban korlátlan a folyamatban részt vevő emberek utánpótlása. Ez nem elmélet, hanem tény: a magyar határhoz Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és legújabban a szubszaharai térségből is érkeznek. Hadd legyek teljesen világos: Európa nem lesz rá képes, hogy egyedül viselje ezt a terhet. Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog.

Ezen tények alapján arra sürgetem a Főtitkár urat, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat e teher globális szintű megosztásáról. A nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként.

Excellenciás Hölgyek és Urak!

Őszinte részvétet érzünk azok iránt, akik otthonuk elhagyása mellett döntöttek. Ők országaik rossz kormányzásának áldozatai, ami megfosztotta őket emberi méltóságuktól. Olyan elhibázott nemzetközi politikai döntések áldozatai, amelyek különböző térségekben háborúkhoz vezettek. A mi elhibázott, teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánk áldozatai. A jelentős üzletté vált emberkereskedelem áldozatai, szenvedésük elmondhatatlan.

Erkölcsi kötelességünk visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat. Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra. Abban kell támogatnunk őket, hogy visszakapják saját életüket saját hazájukban. Ennek elérése érdekében békét kell teremtenünk és gazdasági fejlesztési tervet kell kidolgoznunk országaikban.

Excellenciás Hölgyek és Urak!

Keresztény országból jövök, így szeretném hangsúlyozni, hogy a keresztény hozzáállás nem tűr meg semmilyen muzulmán-ellenes politikát. A muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért. Mindannyiukat felhívom, hogy csatlakozzanak azokhoz az erőfeszítéseinkhez, amelyek célja a muzulmán-ellenes hangulat terjedésének megakadályozása.

Végezetül visszautalnék a fenntartható fejlődési célokra, amelyeket a múlt héten fogadtunk el, mivel nem tudnám ennél jobban megfogalmazni: a migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősségteljesnek kell lennie.

Köszönöm szíves figyelmüket!
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI