2015. október 15., csütörtök

Orbán a 6. pontért ment Brüsszelbe

A magyar miniszterelnök az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülésére érkezve felidézte az újságíróknak, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülésén hatpontos javaslatot mutatott be, amelyből lényegében öt pont megvalósult, de a hatodik, hogy „le kell menni délre és meg kell védeni” a görög-török határt, elmaradt.


Orbán Viktor, határzár, Brüsszel, migráció, illegális bevándorlás, menekültek, V4, magyar-horvát határ, határkerítés, EU-csúcs
Orbán Viktor. Fotó: Botár Gergely/MS/MTI
Most remélhetőleg olyan irányt vesz a megbeszélés, hogy megegyeznek e határszakasz lezárásáról - mondta Orbán Viktor.

Arra lenne szükség, hogy Görögország magától ellássa a szerződéses kötelezettségeit, amit eddig nem tett meg, és „ezért kerültünk mi is bajba” - magyarázta. Hozzátette: ha ezt Görögország „nem tudja ellátni, akkor lássuk el helyette mi”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország teljesen felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak ellenőrzötten, szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar-horvát határszakaszon.
Ezt az állapotot Magyarország ha kell, egy órán belül meg tudja valósítani. Viszont ez csak a második legjobb megoldás, a legelőnyösebb a görög határ lezárása lenne, ezt szeretnénk most elérni - mondta Orbán az újságíróknak.
Orbán Viktor kifejtette: péntek reggel lehet véglegeset mondani a magyar-horvát határszakasz esetleges lezárásáról, egyelőre meg kell várni a V4-es országok — Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia — és az Európai Tanács egyeztetését.

Mindenesetre Magyarország felkészült, „a zöldhatár védelméhez szükséges műszaki létesítmények elkészültek, a szükséges magyar élőerő jelen van”, és a visegrádi partnerekkel nemzetközi összefogást is sikerült felépíteni - közölte. Hozzátette: ez „szívbéli barátságon nyugvó közép-európai együttműködés”, amelynek keretében a V4-es partnerek több terhet átvesznek a határvédelemben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI