2015. október 4., vasárnap

Merkel ma is meghívná a menekülteket

A kancellár asszony a német országos közszolgálati rádiónak adott interjút, amiben kiállt az egy hónappal korábban hozott döntése mellett. 


migránsok, menekültválság, bevándorlás, Németország, Angela Merkel, Deutschlandfunk, CDU, CSU, Orbán Viktor, határellenőrzés, schengeni övezet,
Közös fotó Angela Merkellel. Fotó: Bernd von Jutrczenka/EPA/MTI
Az interjúban kétszer is leszögezte: a Magyarországról elindult menedékkérők ügyében ma sem döntene másként, mint egy hónappal ezelőtt.

A kerítések nem segítenek

Ezt láttuk Magyarországon, ahol sok ráfordítással felépítettek egy kerítést, és a menekültek mégis jönnek és más utakat keresnek. Kerítésekkel nem fogjuk megoldani a problémát - mondta a német kancellár.
Hangsúlyozta, hogy álláspontja szilárd és világos: a védelemre szoruló embereket be kell fogadni, de távozniuk kell mindazoknak, akik „más, például gazdasági okokból” érkeznek Németországba.

Merkel a menekültválságban folytatott tevékenységével szemben a pártjában (CDU) és a bajor testvérpártban (CSU) egyre erősebb bírálatokról szólva elmondta, hogy a következő hetekben sok párttaggal beszél majd a kérdésekről és vitatott ügyekről egy tanácskozássorozaton, amelyet még a válság elmélyülése előtt terveztek.

A Deutschlandfunk interjúja Angela Merkellel szombaton készült, és azóta újabb bírálatok és követelések hangzottak el a CDU/CSU pártszövetség és a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről.

Reinhard Marx münchen-freisingi érsek szavait idézve azt mondta, hogy „az Úristen most ezt a feladatot tette az asztalunkra”. Ezért pedig „nincs értelme civakodni, hanem hozzá kell fogni a munkához”.
A menekültválság kezelésében ugyanolyan sebesen kell dolgozni, mint a pénzügyi válság idején, a feladatot pedig négy fő elv követésével lehet megoldani:
        1. hatékonyabban, gyorsabban kell elvégezni a menekültügyi eljárásokat;
        2. javítani kell az uniós külső határok védelmén;
        3. gondoskodni kell a menekültek EU-n belüli méltányos elosztásáról;
        4. törekedni kell a menekülthullám okainak megszüntetésére - jelölte meg az irányvonalat a német kancellár.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI