2015. október 17., szombat

Merkel „felhányta” az EU-tagságot a keleti blokknak

menekültválság, migráció, Angela Merkel, Európai Unió, illegális bevándorlás, közép-kelet Európa
Angela Merkel
Fotó: Stephanie Lecocq/EPA/MTI

A német kancellár szerint a menekültválság miatt eljött az ideje annak, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák az Európai Unió bővítésével kapott szolidaritást.


Angela Merkel erről péntek este beszélt pártja, a CDU ifjúsági szervezetének hamburgi konferenciáján. A pártelnök-kancellár hangsúlyozta: a válság kezelésében mindenkinek részt kell vennie képességeinek és lehetőségeinek megfelelően.

Láthatóan eltérő elképzelések vannak arról, hogy milyennek kellene lennie az európai társadalomnak, ami önmagában nem gond, „de az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illeti meg, aki keresztény”.
Az emberi méltóság egy muzulmánt is megillet, és igen szerencsétlen, hogy ezt muszáj külön elmondani.
Úgy vélte, hogy ez EU-ba igyekvő ezrek nyomását kerítések nem fogják visszatartani, a bezárkózás pedig az okostelefonok korában kudarcra van ítélve.

Inkább a görög-török külső határ hatékony biztosítására kell összpontosítani, és ezért az EU-nak tárgyalnia kell Törökországgal, és törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére - mondta a német kancellár.

KAPCSOLÓDÓ:
Ciprasz beintett Merkelnek

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI