2015. október 17., szombat

Lezárták a magyar-horvát zöldhatárt

Lezárták pénteken éjfélkor a magyar-horvát zöldhatárt; ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon; a horvát határszakasz közel kétszerese a szerb szakasznak.


migráció, magyar-horvát határ, határzár, határkerítés, Magyarország, Horvátország, Zákány,
A természetes határokat zárták le, a legális belépés továbbra is lehetséges.
Fotó: Varga György/MTI
A határátkelő helyek szigorított ellenőrzés mellett nyitva maradnak, a törvényes belépés lehetősége mindenki számára rendelkezésre áll.

A magyar kormány azért szánta el magát erre a lépésre, mert a brüsszeli uniós csúcs sem született döntés az unió külső, elsődleges határainak védelméről.

Ezzel a lépéssel a jogi státus is változik, a határzár illegális átlépése, megrongálása bűncselekmény.
Egy hónap alatt több mint 80 ezer migráns érkezett Horvátországból a zöldhatáron Zákányba, ahonnan vonattal a nyugati határ melletti regisztrációs pontokra vitték az illegális határátlépőket.

Az első mintegy ezer fős csoport szeptember 18-án érkezett, azóta naponta több ezren gyalog, rendőrök kíséretében tették meg az utat a határtól nem messze lévő vasútállomásig. A migránsokat horvátországi Botovóból 1000-1500-as csoportokban vonattal hozták a magyar határhoz.
migráció, magyar-horvát határ, határzár, határkerítés, Magyarország, Horvátország, Zákány,
Pénteken a korábbi napoknál többen, csaknem hatezren érkeztek Zákányba. Az utolsó csoport nem sokkal éjfél előtt jött át a határon. Fotó: Varga György/MTI
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.