2015. október 27., kedd

Ausztria beadta a derekát: kerítés épül az osztrák-szlovén határon

„Építési jellegű” munkálatok kezdődhetnek az osztrák-szlovén határ egy szakaszán - jelentette be kedden Spielfeldnél Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.


migráció, Ausztria, illegális bevándorlás, osztrák-szlovén határ, műszaki határzár, Johanna Mikl-Leitner
Migránsok az osztrák-szlovén határon, Spielfeldnél. Fotó: Erwin Scheriau/EPA/MTI
Az osztrák belügyér szerint nem kerítést építenek és nem a határt zárják le, hanem a menekültek rendezett átjutását segítik.

Johanna Mikl-Leitner „építési jellegű intézkedésekről” beszélt, de azt nem részletezte, hogy mire készülnek.
Nem arról van szó, hogy kerítést építünk a határ mentén, hanem annak a lehetőségnek a megteremtéséről, hogy nagyszámú ember rendezett formában lépje át a határt. 
Tájékoztatása szerint a tervezés szakasza már elkezdődött el, a megvalósítás időpontjáról a kormány dönt. A miniszter több kilométeren át elterülő „műszaki zárról” beszélt, amelyet a spielfeldi határátkelő elé terveznek építeni.

A miniszter szerint Ausztria teljesítőképességének határaihoz érkezett, a befogadóhelyek egyre telítettebbek, hiszen többen érkeznek délről az országba, mint ahányan elhagyják Ausztriát Németország irányába.
Stájerországban óráról-órára változik a helyzet, jelenleg háromezer és nyolcezer között van a határátlépések száma, azonban azzal kell számolni, hogy ez hamarosan elérheti a 12 ezret is - mondta Johanna Mikl-Leitner.
Kijelentette: a menekültek áradata a következő napokban felerősödhet, és nemcsak az időjárási viszontagságokkal kell számolni, hanem azzal is, hogy egyre agresszívabbak lesznek a menekültcsoportok.

A Die Presse című osztrák lap a belügyminisztériumra hivatkozva azt írta: óvintézkedésről van szó. Az újság szerint ha nem is nevezik kerítésnek a tervezett építményt, valójában erről lehet szó.

A Stájerországi tartományi vezető Hermann Schützenhöfer szerint a belügyminiszter által bejelentett intézkedés „az első lépés a helyes irányba”, hiszen segíti a határvédelmet.

► FRISSÍTÉS. Az ORF osztrák közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában Johanna Mikl-Leitner megerősítette:

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI