2015. október 30., péntek

Indul az ügyészségi vizsgálat Băsescu ellen is

Három, Irakból tudósító román újságíró 2005-ös elrablása ügyében indul ügyészségi vizsgálat Traian Basescu volt román államfő ellen.


Traian Băsescu, Románia, Omar Hayssam, iraki túszdráma, Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci, Marie Jeanne Ion,
Traian Băsescu a kiszabadított újságírók társaságában. Fotó: Mediafax 
A bukaresti 5. kerületi bíróság pénteken jóváhagyta a vádhatóság ez irányú kérését.

A volt államfőt a nemrég elhunyt Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt alapítója jelentette fel hat éve, azt állítván, hogy az államfő és Vasile Blaga akkori belügyminiszter elsikkasztott 4 millió dollárt a feltételezett — ám hivatalosan soha meg nem erősített — 12 millió dolláros váltságdíjból, amelyet a román állam a feljelentő szerint kifizetett a túszok kiszabadításáért.
 2005 tavaszán két hónapon keresztül az Irakban elrabolt román újságírók és iraki kísérőjük sorsáért aggódott Románia. 
A túszejtők az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban közzétett videóüzeneteikben a román csapatok Irakból való kivonását követelték, és a túszok megölésével fenyegetőztek. 
A túszokat végül ismeretlen körülmények között szabadon engedték, de az ügy részleteit a román hatóságok titkosították.
Utóbb a közvetítőként fellépő Omar Hayssam Romániában letelepedett szíriai üzletembert és a túszok iraki kísérőjét (Mohammad Munaf) vonták felelősségre — húsz, illetve tíz év szabadságvesztésre ítélve őket terrorizmusért —, mivel állítólag ők szervezték meg a túszdrámát. Időközben mindkét szökésben lévő elítéltet Romániába hozták, hogy letöltsék büntetésüket.

Băsescu az ügy újranyitása kapcsán azt mondta, nem fedheti fel a nyilvánosság előtt a történet részleteit, és a — hírszerző szolgálatok által elrendelt — titkosítását sem állt jogában feloldani. Megjegyezte: számára és Románia számára is megalázó, hogy az ország volt államfőjét sikkasztással vádolják.

A Digi24 hírtelevízió szerint a három éve ejtett ügyet csak azért akarja újranyitni az ügyészség, mert Băsescunak elnöki mandátuma idején mentelmi joga volt, és esetében nem tudták jogszerűen lezárni az aktát.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI