2015. október 8., csütörtök

Holokausztmúzeum épül Bukarestben

A bukaresti zsidó- és holokausztmúzeum létrehozását Klaus Johannis román államfő „teljes mértékben” támogatja. 


Holokauszt, holokausztmúzeum, Románia, Bukarest, Klaus Johannis, történelem,
Klaus Johannis a bukaresti holokauszt-emlékműnél. Forrás: Elnöki Hivatal
Erről az államfő csütörtökön, a román fővárosban a holokauszt áldozatainak romániai emléknapja alkalmából beszélt.

A román elnök a bukaresti holokauszt-emlékműnél tartott beszédében kifejtette, hogy az elmúlt tíz évben Románia felelősen, józanul és visszavonhatatlanul felvállalta ezt a fájdalmas múltat, amelyet a kommunizmus ideje alatt a román hatóságok elhallgattak.
Nehéz folyamat volt, de bebizonyítottuk, hogy teljes mértékben megtanultuk a múlt leckéjét - mondta Johannis.
Beszédében az elnök arra figyelmeztetett, hogy ma a menekültválság miatt újjáéledhet a populizmus és a rasszizmus, majd ezek elutasítására szólította fel a hallgatóságot.

Kifejtette: a holokauszt-emlékmű azért található Bukarest belvárosában, egy közintézmény közelében, mert ezáltal azt hivatott kifejezni, hogy a romániai zsidóság tragédiája a társadalom szeme láttára történt, és az emlékmű a román állam felelősségét is hivatott hangsúlyozni a második világháború idején etnikai és faji alapon elkövetett embertelen cselekedetekben.

Románia az elmúlt bő egy évtizedben jelentős előrelépést tett felelőssége elismerése terén - hangoztatta Johannis -, s az éberséget választotta, hogy küzdjön a gyűlölet és a diszkrimináció ellen, továbbá az ellen, hogy az áldozatok emlékét megsértsék a zsidó népirtás jelentőségének lekicsinylésével.
A román állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidónak az 1941-44-es időszakban történt legyilkolásáért. 
A román közigazgatás alatt lévő területekről 120 ezer zsidó vált a népirtás áldozatává, de Transznisztriát (a román katonai ellenőrzés alá került Dnyeszteren túli területet), Bukovinát és Besszarábiát is beleszámítva a romániai áldozatok száma meghaladja a negyedmilliót.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI