2015. október 28., szerda

Hogyan csinálj segget a szádból. Előadja: Werner Faymann osztrák kancellár

A cikk nyomtatott változata a Háromszék napilapban is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. október 31., szombat.

Az elmúlt két-három hónapban Werner Faymann osztrák kancellár egyetlen alkalmat sem szalasztott el, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kritizálja.


Ausztria, határkerítés, migráció, illegális bevándorlás, Werner Faymann, osztrák-szlovén határ,
Bevándorlók Szlovénia és Ausztria határán. Fotó: Erwin Scheriau/EPA/MTI
Kérdezve, kérdezetlenül bírálta az orbáni menekültpolitikát, elítélte annak „embertelen” voltát: fennhangon, szinte parancsolóan követelte a magyar kormánytól a menekültválság humánus kezelését, miközben a diplomáciával köszönő viszonyban sem levő, útszéli stílusban hol hazugnak, hol nácinak titulálta „az emberiség határait átlépő” Orbánt.

Minden egyes alkalommal szitokszóként hangzott el Faymann bácsi szájából a „kerítés” szó. Már ha egyáltalán elhangzott, mert közben a szó osztrák földön tabu-sorsra jutott: kerítésről Ausztriában csak suttogva lehetett beszélni, mígnem az osztrák politikusok Rejtő Jenőt idéző nyelvi bravúrokkal szépen lassan kezdték beleszőni mondókájukba „A” szót. Imigyen:

  • „építési jellegű műszaki munkálatok”,
  • „több kilométeren át elterülő műszaki zár”,
  • „annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy nagyszámú ember rendezett formában lépje át a határt”,
  • „a menekülthullám tartós csatornázása”,
  • „a határtérség műszaki biztosítása”,
  • „masszív és stabil szerkezet”,
  • „technikai zár”, é'satöbbi.

Bécsben talán még most is kerülgetnék a forró kását, a kerítés-szinonima-generátor még most is dübörögne, ha Faymann belügyminisztere ma reggel egy rádióinterjúban le nem dobta volna a kerítés-bombát. „Kerítés?!” — kapta fel a fejét a kérdéseket tartalmazó papírjaiból a riporter. „Természetesen” — jött a válasz a világ legtermészetesebb hangján.

Egy délelőttnyi döbbent szünet és csend után, amikorra az osztrák kerítés híre végigsöpört a világon, színre lépett Faymann sógor is, és olyant mondott, amit előzetes figyelmeztetés nélkül nem szabad idézni. Küldjék tehát ki a gyerekeket a szobából, sokkoló sorok következnek!

Herr Faymann a szokásos fölényességgel a hangjában kijelentette: mindenki nyugodjon le a picsába!, az osztrák-szlovén határra építendő izé egy ízig-vérig humánus, az európai demokrácia évszázados normáinak megfelelő „műszaki biztonsági intézkedés”, ami semmiképp sem tévesztendő össze a magyarok zsilettpenge-kerítésével, s különben is — és itt dobta be a rejtői szófordulatok netovábbját:

„Ausztria nem kerítést, hanem kaput épít oldalsó szárnyakkal.”


Ilyen szintű pálfordulást még Bukarest, a balkáni posvány-politizálás pöcegödre sem pipált, nemhogy Bécs, az európai humanizmus fellegvára.

180 fokos perdülésével Faymann majd' kiírta magát a történelemből. Csak azért nem jött össze neki a bravúr, mert a történelem egy erős gyomrú úriember. Még soha senkit nem köpött ki magából. Pedig az idők folyamán szép szerivel akadtak olyanok, akik érdemtelenül jutottak „beugróhoz”. A mindenkori árnyalakok nélkül azonban a história nem lenne igazán kerek, mint ahogy negatív hős nélkül sincs igazán jó film. Mindazonáltal nem mindegy, hogy az ember miként vonul be ama bizonyos történelembe.
Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.