2015. október 5., hétfő

Himnuszper — Hála a normalitásért

Több százan adtak hálát vasárnap este Sepsiszentgyörgyön a himnuszperben kimondott ítéletért.


Fotó: Kátai Edit
Az ökumenikus istentisztelet résztvevői. Fotó: Kátai Edit/MTI
A szabadtéri ökumenikus istentiszteleten a magyar himnusz éneklése miatt kirótt bírság eltörléséről szóló törvényszéki ítéletért adtak hálát.

Az istentiszteleten Szabó Lajos római katolikus kanonok Márton Áron püspököt idézte, aki szerint a magyarság által hordozott keresztek közül azok a legfájdalmasabbak, amelyeket „mások raknak a vállunkra”.

A kanonok szerint ilyen kereszt a nemzeti szimbólumok használatának a székelyföldi tiltása is. Szabó Lajos úgy vélte, azért kell hálát adni, hogy a himnusz ügyében megmutatkozott az isteni gondviselés.

A hálaadó istentisztelet végén Incze Zsolt református esperes köszönetet mondott azért, hogy a román kormányt képviselő prefektus bírságot rótt ki a magyar himnusz énekléséért.
E büntetés és az ezt hatálytalanító pereskedés tette lehetővé, hogy Sepsiszentgyörgyön együtt imádkozzék hét-nyolcszáz ember, és együtt énekelje minden magyarért a himnuszt.
Megjegyzésével az esperes utalt arra is, hogy a pereskedés példátlan összefogást eredményezett az egymással versengő magyar pártok és politikai szervezetek között.  
Marius Popica prefektus 2014 decemberében rótt ki ötezer lejes bírságot a Magyar Polgári Pártra, mert az általa szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezés végén az összegyűltek elénekelték a magyar himnuszt.
A bírságolás jegyzőkönyvét a párt keresete nyomán áprilisban érvénytelenítette a bíróság. A formai kifogások mellett a bíróság kijelentette, hogy a kormányhatározatban — amely alapján a prefektus a bírságot kirótta — semmilyen megkötés nem szerepel más államok himnuszának az éneklésére vonatkozóan.
Az alapfokú ítéletet múlt héten a megyei törvényszék jogerősen is megerősítette.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Háromszék