2015. október 28., szerda

Hidegecske vót ma regge' Székelyfődön

A hírügynökségek esmént hírt csiná'tak abbó', hogy Csíkba' ma hajnalba' erőst hideg vót.


időjárás, Székelyföld, Csíkszereda, fagy, októberi fagy,
Legalább nem ke' hüttöbe tenni a szalonnát
Mínusz nyóc. Ennyit mértek Szeredába'. De maj'nem egész Székelyfődön fagy vót.

Gyergyóalfaluba' és Hévízen mínusz hatot, Szen'györgyön mínusz ötöt, Vásárhelyt maj'nem mínusz hármat, Udvarhelyt pedig kerek mínusz egy fokot mértek. Jó sok mínusz!

Állítólag még a környező hegyekbe se vót olyan didergő, mint Csíkszeredába', ahol hajnali hatko' érte el a mínusz nyócat a hőmérséklet s csak másfél óráva' később kezdett hatni a pálinka melegedni.

Nembeszélve arró', hogy itt-ott olyan sűrű köd vót, hogy vágni lehetett vóna, ami meg es nehezítette a közúti s a légi forgalmat szerte Erdélybe'. Tiszta szerencse, hogy Székelyfődön nincs repülőtér. Azaz van, de csak papíron. S egy darabig ott es marad.

Amúgy Szereda csúcstartó, ami a leghidegebb októberi hőmérsékleti értéket illeti: nyócvannyócba' egy adott pillanatba' mínusz 13 és fél fokot redzsisztráltak. A'mellett a mai nyóc pipepurc.
Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.