2015. október 12., hétfő

Gyurcsány: Orbánt le kell rombolni

Orbán Viktor rendszerét nem lehet korrigálni, átépíteni, nem szabad vele kiegyezni, „le kell rombolni” - hangoztatta Gyurcsány Ferenc egy lakossági fórumon, Budapesten hétfőn este.


Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Magyarország, migráció, Demokratikus Koalíció, magyar ellenzéki pártok,
Gyurcsány „húszmillió román” Ferenc. Fotó: Mohai Balázs/MTI
A volt szocialista miniszterelnök a jelenlegi miniszterelnökről azt mondta: Orbán Viktor nem is a perc, hanem a másodperc embere, aki „mulandó fejfájás lesz” az életünkben.

Gyurcsány sokáig abban a hiszemben volt, hogy ha van Alkotmánybíróság, független igazságszolgáltatás, piacgazdaság, akkor európai demokrácia lesz, de tévedett, „nincs európai jólét európai mentalitás nélkül”.
Magyarország híján van a demokratikus múltnak, ezért amikor rosszul megy, akkor az önzés kultúrája átmenetileg sikeres lehet.
Az diktál, aki fél a párbeszédtől - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint el kell fogadni a másik oldalt, amelyik gyökeresen másként látja a ország helyzetét.

Lehet kompromisszum például az adózás vagy a családtámogatás ügyében, de abban, hogy a Kelethez vagy a Nyugathoz tartozik-e az ország, nem - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint a menekültekkel kapcsolatban a legfontosabb kötelesség: védeni az életet.
Érthetetlen, miért kellene félnie az ötszáz milliós lakosságú Európának attól, hogy az itt élő 12 millió muszlim mellé még érkezik egymillió - jegyezte meg.
A DK-ban lázas munka folyik, hogy 2016 februárjára teljesen új pártprogram készüljön. A feladat újra birtokba venni és közössé tenni „az ellopott magyar hazát” - mondta a pártelnök.
Merni kell továbbra is baloldalinak, európainak és demokratának lenni. A baloldaliság azt jelenti, hogy az ember és az ember közti igazságtalanság nem a Teremtő műve, hanem az embereké, ezért azt az emberek meg is változtathatják - mondta az ellenzéki politikus.
A fórumon részt vevő mintegy 300, zömmel idősebb ember többször tapssal szakította félbe a szónokot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI